Доступність посилання

ТОП новини

Як ухвалювати Конституцію? Слово КСУ


Тетяна Ярмощук Київ, 18 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Конституційні зміни в обхід парламенту не пройдуть – таке рішення оприлюднив сьогодні Конституційний Суд. Референдум щодо змін до Основного Закону можливий – проте лише у разі, якщо так вирішить Верховна Рада.

Як ухвалювати Конституцію? Президент каже: через усенародний референдум. І просить Конституційний Суд розтлумачити, як це можливо.

Сьогодні ж КСУ оголосив вердикт. Він проголошує: якщо йдеться про зміни до Основного Закону, то їх має вносити лише Верховна Рада. Що ж до їхнього ухвалення на референдумі, то це можливо лише за умови, якщо парламент затвердить відповідну процедуру, що регулюватиме порядок їх внесення.

«Народ, як єдине джерело влади в Україні, може реалізувати на всеукраїнському референдумі своє виключне право визначати та змінювати конституційний лад в Україні шляхом ухвалення Конституції у порядку, який повинен бути визначений Конституцією та законами України», – заявив голова Конституційного Суду Андрій Стрижак.

У той же час судді дійшли висновку, що ухвалені на такому референдумі рішення є остаточними і не потребують затвердження, в тому числі і Верховною Радою.

Представники ж опозиції і Блок Юлії Тимошенко переконані, що зміни до Конституції може не тільки вносити, а й затверджувати лише Верховна Рада.

Однак, за словами лідера БЮТу Івана Кириленка, цьому має передувати всенародне обговорення: «Конституційний Суд ухвалив рішення, що зміни до Конституції на референдумі ухвалюватися не можуть. Вони можуть ухвалюватися тільки у стінах парламенту. А от всенародне обговорення Конституції – це безумовно».

Нова редакція чи конституційні зміни?

Втім, за словами представника «Нашої України – Народної самооборони» Руслана Князевича, якщо це буде нова редакція Основного Закону, це таки потребуватиме референдуму.

«У разі, якщо йдеться про зміни до Конституції, то вони можуть ухвалюватися виключно в порядку розділу 13-го Конституції, який говорить про можливість опосередкованого ухвалення таких змін виключно через парламент. Якщо ж ідеться про нову редакцію Конституції, то нова редакція може ухвалюватися виключно на всеукраїнському референдумі. Зараз проблема тільки у тому, які ми хочемо зміни. Йдеться тільки про те, як визначити цю грань, що є змінами, а що – новою редакцією», – каже Князевич.

Конституційні питання цього тижня викликали суперечки всередині коаліції. Бютівці наполягають на створенні у парламенті власної парламентської конституційної комісії. А на думку нунсівців, комісія може бути створена після того, як Президент подасть до Верховної Ради відповідний законопроект, розроблений Національною конституційною радою, яку створив сам Глава держави.

Матеріали до теми:

• Колишній конституційний суддя Петро Мартиненко: «Питання про право вносити зміни до Конституції в нас політизоване – на рівні стереотипів радянських часів»
XS
SM
MD
LG