Доступність посилання

ТОП новини

«Тест тестування». 22-го квітня відбудеться перше незалежне тестування випускникшкіл


Марічка Набока, Сашко Лащенко 22-го квітня має відбутися перше незалежне тестування випускників шкіл з української мови та літератури. А вже наступного дня уряд збирається «протестувати тестування». Прем’єр Юлія Тимошенко пообіцяла послухати думку батьків та вчителів і вирішити, чи можна зараз якісно оцінювати знання випускників, не порушуючи при цьому їхніх прав. Чи готова Україна до такого оцінювання випускників?

ГЛАС НАРОДУ:
Як Ви вважаєте, що варто зробити, аби вступ до ВНЗ був чесним? І взагалі – це реально?
Вероніка, провідний спеціаліст фонду соцстрахування:
- Будемо сподіватися, що кожна людина зрозуміє, що це порочна практика – хабарництво.
Максим, юрист:
- Я вважаю, що валять тих, хто нічого не знає. Зараз цілком реально вступити зі знаннями, але без грошей. Той хто лінується, той і платить.
Катерина Іванівна, пенсіонерка:
- Тестування прибере хабарництво. У всій Європі використовують саме цей метод, а ми лише тепер наздоганяємо.
Олексій Петрович, пенсіонер:
- Тестування – це якраз те, що зараз нам потрібно. Це буде більш чесний метод, ніж приймальна комісія.
Ольга, маркетолог:
- Зараз майже в усіх випадках: хто більше заплатить, той і вступить. Думаю, зовнішнє тестування змінить цю ситуацію
Правда і кривда зовнішніх тестувань

Незважаючи на те, що школярі вже у вівторок мають почати тестування, списи навколо цієї процедури ламають ще з більшою силою, ніж раніше. У Верховній Раді зареєстрували проект постанови депутатів-«регіоналів» зі зверненням до уряду з вимогою стосовно зовнішнього тестування. Один із ініціаторів звернення Інна Богословська стверджує, що тестування випускників шкіл у запропонованому вигляді є «безмозким»:

«Чому я к як перший заступник голови комітету Верховної Ради з питань культури та духовності підключилася до цієї постанови? Бо ми зараз знищуємо культуру таким безмозким тестуванням всіх і вся, вирівнюємо всі таланти, ми реально отримаємо середньостатистичну неосвічену людину. Ми не за відміну тестування. Ми за те, щоб тестування було одним із альтернативних способів оцінювання знань поруч з класичною формулою освіти, яка, до речі, довела в світі свою повну конкурентоспроможність».

Опоненти проведення тестування обґрунтовують свої сумніви інформацією преси про висновки експертів, які твердять про неточності в тестах. Нібито, фахівці Дніпропетровського національного університету, зокрема, з’ясували, що у тестах із правознавства в кожному десятому запитанні як «правильна» насправді вказана невірна відповідь. Чимало питань некоректно сформульовані. Друге після правознавства місце за числом помилок посідають, мовляв, тести з історії та української мови. У тестах із точних наук експерти суттєвих помилок не знайшли. Також опоненти тестування кажуть, що воно може подолати корупцію у ВНЗ, але підживить хабарництво у школах. Зі свого боку міністр освіти України Іван Вакарчук у програмі «Дійова особа» (спільному проекті «Нашого радіо» та «Радіо Свобода») спростовував подібні припущення:

«Тестування буде відбуватися не в школах, а в Центрі тестування. Можливо, будуть винайматися приміщення і у Вищих навчальних закладах, і в школах, але вони жодного відношення до нього мати не будуть. В 150 країнах світу відбувається тестування».

Чи можна знищити хабарництво?

Студентка одного зі столичних ВНЗ Аліна торік сподівалася вступити на бюджетну форму навчання за рахунок своїх знань, а не гаманця батьків. Однак ілюзії Аліни розвіяли швидко: хочеш навчатися у цьому навчальному закладі – плати дві тисячі доларів! Інакше, якщо в тебе навіть здібності майбутнього Нобелівського лауреата, «завалимо»:

«Деканат викликав моїх батьків поговорити про дитину, про її особливості. При особистій зустрічі з представником деканату, була запропонована певна ціна, за яку я могла вступити стовідсотково. Якби не були прийняті ці умови, вони обіцяли, що мене завалять на іспитах. Тому моїм батькам довелося заплатити гроші як спонсорський внесок».

Що ж робити вступникові на той випадок, коли він вважатиме, що його незаконно відсіяли під час вступу? Поради юриста Павла Об’єдкова:

«Що стосується усних екзаменів, то це завжди дуже важко довести. З письмовими простіше. А юридичний бік справи, щодо хабарництва, то тут мають бути докази. Наприклад, диктофонний запис розмови, з якої ясно, що від людини вимагають хабар, або свідчення свідків, або якісь документи. Але це теорія, а на практиці правду майже неможливо довести».

Торік в Україні порушили близько трьохсот кримінальних справ за статтею «хабарництво» щодо викладачів ВНЗ. Але, на думку експертів, це – лише крапля в морі, корупція в освіті залишається неабиякою проблемою. Просто переважна частина тих, хто дає (а тим більше тих, хто бере) не «виносить сміття з хати». Щоб приборкати хабарництво, Міносвіти і запровадило незалежне зовнішнє оцінювання. Не встигло воно початися, як фахівці Дніпропетровського національного університету заговорили про неточності у тестах. Щоправда, тут не обійшлися без політики, розповідає дніпропетровська кореспондентка Радіо Свобода Юлія Рацибарська:

Слухати репортаж:


З обережністю до тестування ставиться викладач Національного технічного університету Валентин Петрович. З одного боку, теоретично тестування і може зменшити корупцію. А з іншого - не знімає самої проблеми хабарництва у вищих навчальних закладах:

«Якісь подальші кроки важливі також. Я не знаю, наскільки це можливо економічно, щоби всі, хто хоче, були зараховані. Але за результатами першої сесії, атестації першого семестру має бути можливість відрахування. В багатьох країнах саме така система».

Для участі у дебютній сесії зовнішнього незалежного тестування зареєструвалися понад півмільйона охочих. Триватиме оцінювання до четвертого червня. Справжні зразки тестових завдань є на сайті www.testportal.com.ua. Усім учням, які братимуть участь у тестуванні, бажаємо успіху!

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG