Доступність посилання

ТОП новини

Путін передає владу і залишається при владі


Ірина Халупа Прага, 7 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Після 8 років при владі Володимир Путін сходить з російської президентської авансцени. Державне кермо перебирає його обраний спадкоємець Дмитро Медведєв. Але скільки справжньої влади матиме відданий Путіну новий президент Росії? Чи стане прем’єрське крісло сильнішим за президентське? Аналітики подейкують, що саме так і буде, оскільки Путін вже підготував для цього відповідний ґрунт.


Сьогодні мільйони росіян спостерігатимуть за інавгурацією їхнього нового президента Дмитра Медведєва.У кремлівських урочистостях братиме участь уся владна еліта країни, від голів ЦВК і Конституційного суду до московського патріарха Алексія.

На останньому засіданні президентського кабінету, що відбулося в понеділок, Путін подякував його адміністрації і окреслив майбутні завдання уряду: «Хочу всім побажати нових успіхів на благо Росії. Іще раз дякую всім за співпрацю, за підтримку і за допомогу. Попереду велика напружена робота. Упевнений, що всі ви до неї готові. Упевнений, що ми досягнемо визначених цілей. І, звичайно, хочу побажати успіхів Дмитрові Анатолійовичу Медведєву».

Все створене Путіним залишається при ньому

Мало хто очікує, що в Росії буде справжня передача влади. Путін залишається надзвичайно популярним політиком, і багато хто вважає, що саме він керуватиме країною у своїй наступній ролі прем’єр-міністра. Всі структури влади, що були сформовані за Путіна, залишаються дійсними.


Володимир Путін також подбав про те, щоб його нова прем’єрська посада перебрала багато його президентських повноважень, стверджує російський аналітик Євгеній Волк. Путін уже вчинив низку кадрових перестановок, до апарату уряду переведені люди, які відповідають за його іміджмейкінг, за зв’язки з громадськістю, ті, хто пише його доповіді.

Минулого тижня Путін підписав указ, згідно з яким місцеві губернатори підпорядковуються урядові. А окремий закон, який Путін підписав ще до цього указу, підпорядковує місцеві влади регіональним губернаторам. Таким чином, коло контролю закрите.

Післявиборча прес-конференція Дмитра Медведєва, Москва, 3 березня 2008 р.
Це все робиться з однією метою, переконаний експерт московського центру Карнеґі Олексій Малашенко. Медведєву всього 42 роки і, може, йому не захочеться грати в такі ігри. «Можливо, він наважиться запросити до своєї команди якихсь нових людей, можливо, поміркованіших, навіть ліберальніших, ніж команда Путіна», – підозрює Малашенко.

Конфлікти, що виринуть між новим президентом і новим прем’єром Росії, ймовірно, будуть вирішені на користь президента. Але складається враження, що в Росії мало що змінюється, Володимир Путін просто переносить свій офіс до Білого дому. На інавгурацію не приїжджають президенти… Іноземні держави представлятимуть посли. Хіба це не сигнал, що в Росії все, як має бути?

Матеріали до теми:

• Володимир Путін: «Попереду на нас чекає інтенсивна робота». Чи настане в Росії новий порядок? (Аналіз)

• Адвокат. Шеф «Газпрому». Любитель йоги та Булгакова. Наступний президент Росії. (Портрет Дмитра Медведєва)

XS
SM
MD
LG