Доступність посилання

ТОП новини

У Грузії партія Міхеїла Саакашвілі зберегла більшість у парламенті


Зиновій Фрис Прага, 22 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Партія «Єдиний національний рух» президента Міхеїла Саакашвілі завоювала на парламентських виборах у Грузії дві третини голосів виборців. Однак об’єднана опозиція, яка посіла друге місце, заявила про фальшування виборів владою. Тим часом міжнародні спостерігачі істотних порушень не зафіксували, а представники України заявили про прогрес у сфері вдосконалення виборчого законодавства Грузії.

Міхеїл Саакашвілі під час голосування. 22 травня 2008 р.
Правляча партія «Єдиний національний рух» здобула вчора приблизно стільки ж голосів, скільки і в перебігу парламентських виборів після Революції троянд – трохи більше 60 відсотків. 5-відсотковий бар’єр також подолали об’єднана опозиція, лейбористи і «Християнські демократи».

Об’єднана опозиція одразу після оголошення результатів екзит-полів оголосила вибори нечесними, несправедливими і сфальсифікованими.

У ніч на четвер опозиціонери організували мітинг біля приміщення Центральної виборчої комісії, однак не ризикнули, як обіцяли, піти на штурм Центральної виборчої комісії. На думку спостерігачів, опозиція реально оцінила свої сили, до того ж у майбутньому парламенті їй гарантували представництво. Отож ситуацію вирішили не загострювати.

Тим не менше представник об’єднаної опозиції Коба Давіташвілі заявив у четвер: «На всіх дільницях ми зафіксували грубі порушення, так звані «каруселі». Люди нерідко приходили з чужими документами, поліція поводилася з виборцями грубо».

Представник правлячої партії і, як кажуть, майбутній спікер Давід Бакрадзе з приводу заяв опозиції про масові порушення на виборах сказав: «Всі обґрунтовані скарги детально перевірять, і, я думаю, Центральна виборча комісія ухвалить відповідне рішення – аж до скасування результатів виборів на окремих дільницях, як цього вимагає закон».

Тим часом, ЦВК вже скасувало результати виборів у понад десяти дільницях.

«Новий парламент буде набагато плюралістичнішим»

Президент Саакашвілі заявив, зокрема, що його здивував той дуже високий рівень підтримки на виборах. «І це після чотирьох років дуже болісних реформ», – заявив він. Саакашвілі пообіцяв: «Новий парламент буде набагато плюралістичнішим і багатопартійнішим, ніж попередній. Обіцяю, що буду зустрічатися навіть з найменшою фракцією в парламенті. Крім того, попри те, що наша партія отримала майже конституційну більшість, ми не будемо змінювати конституцію, як цього побоюються».

Спостерігачі західних країн не зафіксували серйозних порушень у перебігу парламентських виборів у Грузії, але водночас вважають їх далекими від досконалості. «Демократичними» назвала ці вибори місія спостерігачів СНД. Делегація спостерігачів від України наголосила на тому, що Грузія досягла прогресу на шляху вдосконалення виборчого законодавства.

Матеріали до теми:

• Президент Грузії заявляє про перемогу своєї партії на парламентських виборах • Вибори в Грузії: влада знову перемагає, опозиція знову не вірить • Грузія після парламентських виборів: опозиція погрожує акціями протесту

• Грузія в пошуках конструктивної опозиції посеред поляризованих політичних сил • Парламентські вибори в Грузії критичні для її майбутнього
XS
SM
MD
LG