Доступність посилання

ТОП новини

У Севастополі до 225-річчя російського Чорноморського флоту провели спільний парад флотів Росії і України


Від Чорноморського флоту Росії в параді в Севастопольській бухті – найбільшій бухті міста – в неділю взяло участь 30 бойових кораблів і 10 допоміжних суден, від Військово-морських сил України – 2 кораблі. До сценарію святкування 225-річчя Чорноморського флоту Росії, як його планувала спершу російська сторона, не порадившись із українською, за наполяганням української сторони внесли корективи. Після переговорів сторони вирішити назвати російське свято спільним парадом.


Від Чорноморського флоту Росії в параді в Севастопольській бухті – найбільшій бухті міста – в неділю взяло участь 30 бойових кораблів і 10 допоміжних суден, від Військово-морських сил України – 2 кораблі.

Парад приймали командувач Військово-Морських Сил України віце-адмірал Ігор Тенюх і Чорноморського флоту Російської Федерації віце-адмірал Олександр Клецков. Вони здійснили спільний обхід кораблів обох флотів на одному катері.

У проходженні та імітації морських боїв брали участь близько десятка російських бойових кораблів. Два українські кораблі – «Костянтин Ольшанський» і «Балта» – стояли в парадному строю.

Під час параду російські військовослужбовці стріляли з вогнепальної, артилерійської і ракетної зброї, але холостими боєприпасами. Водночас висадка бронетехніки на узбережжя була скасована.

З кремлівської вежі сяє кремлівська зоря, на транспарантах написи: «225 лет во славу и на пользу России», «Потомству в пример!»
(© RadioSvoboda.ua)
За парадом спостерігали виконувач обов’язків міністра оборони Росії Анатолій Сердюков і виконувач обов’язків першого заступника міністра оборони України Валерій Іващенко. Серед запрошених із Росії були мер Москви Юрій Лужков і депутат Держдуми Росії Костянтин Затулін, відомі своїми попередніми неодноразовими антиукраїнськими висловлюваннями.

Виконувач обов’язків міністра оборони Росії Анатолій Сердюков на урочистостях заявив: «Єдине свято флотів Росії та України є запорукою для подальшого зміцнення співпраці двох держав і на морських, і на політичних просторах».

Під час військово-спортивного свята
(© RadioSvoboda.ua)
У сценарій свята увійшов, зокрема, театралізований виступ російської імператриці Катерини ІІ, яка з відчутним акцентом зачитала свій указ про заснування фортеці Севастополь.

До сценарію святкування 225-річчя Чорноморського флоту Росії, як його планувала спершу російська сторона, не порадившись із українською, за наполяганням української сторони внесли корективи: скасували десантування з корабля на берег панцирної техніки і демонстрацію військової техніки та рукопашного бою в самому місті.

Раніше українська сторона не дала дозволу росіянам проводити самостійний військово-морський парад із висадкою бронетехніки на узбережжя. Після переговорів сторони вирішити назвати російське свято спільним парадом.

Цими днями в Севастополі перебуває і американський фрегат John L. Hall
(© RadioSvoboda.ua)
Під час святкувань сталася бійка між представниками УНСО і проросійськими козаками, але її швидко локалізували правоохоронці. Кількадесят представників радикальних українських націоналістичних організацій влаштували пікет біля штабу Чорноморського флоту Росії. Їм протистояли члени радикальних проросійських організацій. Між ними сталася сутичка, яку врешті розборонила міліція і спецзагін «Беркут».

Увечері на площі Нахімова в Севастополі відбувся святковий концерт за участі зірок російської естради. Завершив перший день свята салют, лазерне шоу і панорамний феєрверк загальною протяжністю в один кілометр. Для цього в акваторії Севастопольської бухти обладнали сім вогневих позицій і обіцяли, що феєрверк можна буде спостерігати практично з будь-якої точки міста.
XS
SM
MD
LG