Доступність посилання

ТОП новини

«Свинячий грип» «висадився» на берегах Іспанії


Мексика вже на карантині. Черга за Європою...
Мексика вже на карантині. Черга за Європою...

Брюссель – Вірус небезпечного і незнаного доcі різновиду хвороби – так званого «свинячого грипу» – перетнув «атлантику» і з’явився в Європі. Це сьогодні підтвердили медики Іспанії, де виявили перший випадок захворювання. Ще 17 пацієнтів з подібними симптомами знаходяться під наглядом і проходять спеціальні обстеження. Тим часом об’єднана Європа готується до відсічі можливій пандемії «свинячого грипу».

Європейські лідери та керівники євроустанов вживають надзвичайні запобіжні заходи. Через страх перед поширенням небезпечного вірусу з американського континенту, що вже забрав життя понад сотні осіб, в аеропортах встановили спеціальні контролюючі пристрої та термічні камери.

Усі пасажири, що прибувають із США та Мексики, проходять обов’язковий медичний огляд, після якого їм видають спеціальний сертифікат про відсутність вірусу. У місцевих ЗМІ лунають заклики уникати чи утримуватися від подорожей до регіонів, де виявили випадки захворювання. Все частіше на вулицях півдня Іспанії можна побачити перехожих із противірусними масками на обличчях.

В Європі Іспанія стала першою, куди проник вірус

Тим часом, вірус «свинячого грипу» все ж проник до Європи. Як і передбачали фахівці, першою країною, де виявили небезпечний штамм грипу, стала Іспанія, відома своїми широкими торговельними зв’язками із Мексикою. Іспанські медики підтвердили перший випадок захворювання, виявлений у молодого туриста з півдня Іспанії, який декілька днів тому повернувся з Мексики. Ще 17 хворих із підозрілими симптомами перебувають під особливим наглядом спеціалістів.

Єврокомісар з питань охорони здоров’я Андрула Васіліу, що перебуває на саміті міністрів у Люксембурзі, звернулася із закликом мобілізувати європейські уряди на боротьбу з небезпечною хворобою. Перед від’їздом до Люксембурга єврокомісар зареєструвала відеозвернення до брюссельських журналістів, де вона, зокрема, повідомила: «Ми задіяли всі наші інформаційні канали та механізми, що були створені у минулому. Єврокомісія використовує досвід, набутий декілька років тому під час спалаху «пташиного грипу». Йдеться про скоординований обмін даними та моніторинг ситуації», – зазначила Андрула Василіу.

Сьогодні опівдні представники чеського головування в ЄС та Єврокомісії оголосили про скликання надзвичайної зустрічі міністрів охорони здоров’я країн Євросоюзу, що, вочевидь, відбудеться у четвер. Мета цього з’їзду – визначити рівень можливої загрози «свинячого грипу» для Європи та організувати скоординовану відсіч цьому новому прояву хвороби.

«Вірус не стосується продуктів харчування»

Деякі країни світу, побоюючись проникнення небезпечного вірусу, ввели обмеження на ввезення харчових продуктів та м’яса з американського континенту. Тим часом сьогодні Роберт Маделін, генеральний директор із охорони здоров’я та споживання Єврокомісії, виступаючи перед журналістами, дав деякі пояснення щодо «свинячого грипу».

«Цей вірус не має стосунку до продуктів харчування. Це вірус людського грипу, і мексиканські фахівці вже підтвердили, що він не вражає свиней і не передається від тварини до людини чи навпаки. Я вчора скуштував дуже смачне «свиняче філе» і всім рекомендую (без остраху) їсти свиняче м’ясо», – заявив Маделін.

З огляду на це, Роберт Маделін зауважив, що ніяких торговельних обмежень у сфері продуктів харчування Євросоюз вживати не буде.

Водночас швидкі темпи поширення небезпечного вірусу призвели до того, що Всесвітня організація охорони здоров’я вже сьогодні скликала екстрену нараду міжнародних експертів для аналізу ситуації з епідемією «свинячого грипу».

Швейцарська фармацевтична група «Рош» сьогодні оголосила про свою готовність надіслати до вражених регіонів три мільйони дозованого антибіотика, рекомендованого Всесвітньою організацією охорони здоров’я.

Інша фармацевтична група світового рівня – «Новартіс» – підтвердила, що наразі посилено займається розробкою вакцини для профілактичних щеплень від свинячого грипу. Проте, як свідчать фахівці цієї компанії, на створення вакцини потрібно від 3 до 6 місяців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG