Доступність посилання

ТОП новини

Чеські безробітні проти іноземців – нова хвиля протистояння


Прага – Чехи знову активно висловлюють незадоволення щодо працевлаштування іноземців. Нову хвилю протистояння підштовхнула економічна криза. Сьогодні на вулицю без роботи вона виштовхнула понад півмільйона громадян. Для 10-мільйнної Чеської Республіки це велике число. Безробіття чехів загострило давню проблему, якою є співжиття чеської більшості з іноземцями.

Працевлаштування іноземців у Чехії підтримує тільки п’ята частина чеських громадян. Це результати останнього соціологічного опитування, які оприлюднив Центр вивчення громадянської думки Інституту соціології Академії наук Чехії.

72 відсотки чеських громадян вважають, що в районах з високим рівнем безробіття потрібно обмежити або зовсім зупинити прийом на роботу іноземців. Це при тому, що нині на різних ділянках чеського господарства, передусім на будівництві та у сфері обслуговування зайнято близько 500 тисяч іноземців. Українська робоча сила в цій масі займає друге за кількістю місце – близько 200 тисяч осіб. Тобто вклад іноземців, українських громадян зокрема, до чеської економіки очевидний, тим не менше, у відповідності до результатів опитування, його визнає тільки чверть чехів.

Чехи бояться втратити роботу – так пояснює негативне ставлення щодо іноземців автор аналізу з Центру вивчення громадської думки Ян Червенка. «Передусім справа в тому, що люди бояться дешевої робочої сили, яка загрожує працевлаштуванню чехів, бояться того, що іноземці займуть і ті робочі місця, що досі не користувались у них великим попитом, – каже він. – Крім того чехи вважають, що потрібно обмежити працевлаштування іноземців не повсюди, а тільки там, де рівень безробіття найвищий. Стосовно загального негативного ставлення до іноземців, зокрема, з країн колишнього Радянського Союзу, то воно вже тривалий час пов’язане з тим, що серед них багато осіб, котрі пов’язані з організованою злочинністю».

Чехи пов’язують з іноземцями проблему зростання злочинності


Очевидно, що за негативним ставленням до проблеми працевлаштування іноземців стоїть глобальна економічна криза, яка не минула й Чехії. Останні факти свідчать про те, що хоча й спад виробництва зупинився, його впливи відчуватимуть чехи щонайменше ще цілий 2010 рік. Зокрема, йдеться про такі сфери обслуговування, як готельна та ресторанна індустрія – туристів менше, а ті, котрі приїжджають, затримуються коротше та й у дешевших готелях.

Друга цифра аналізу опитування стосується ситуації зі злочинністю. 74 відсотки чехів переконані, що саме іноземці мають найбільший вплив на ріст злочинності в їхній країні. Цікаво, що ця цифра вже кілька років незмінна, й два роки тому, під час економічного злету, чехи вважали, що іноземці становлять кримінальну небезпеку.

Вивчення громадської думки також виявило: 36 відсотків чехів вважають, що іноземці загрожують їхньому стилю життя й культурі. Вони неохоче вивчають чеську мову. При цьому чехи визнають, що до найздібніших учнів чеської мови належить українці.

(Прага – Київ)


  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG