Доступність посилання

ТОП новини

У Болгарії показують українську петриківку


У столиці Болгарії Софії відкрилась виставка петриківського розпису відомої української майстрині Галини Назаренко, повідомила в неділю Радіо Свобода сама художниця.

За її інформацією, виставку організувало посольство України в Болгарії та Інститут етнології та фольклористики Болгарської академії наук. Експозицію розгорнули в Національному етнографічному музеї в самому центрі Софії.

На виставці в Софії представлено близько півсотні оригінальних робіт майстрині, виконаних у техніці декоративно-прикладного розпису, характерного для Придніпров’я. Як розповіла Галина Назаренко, більшість робіт створено в останні роки, це переважно так звані петриківські мальовки (розписи на папері).

Із Софії виставка розпису мандруватиме й іншими містами Європи.

Галину Назаренко з Петриківки, що на Дніпропетровщині, вважають продовжувачкою традицій, закладених такими майстрами-петриківцями початку минулого століття, як Тетяна Пата, Надія Білокінь, Орина Пилипенко. Твори художниці зараз зберігаються в колекціях в Україні, Італії, Німеччині, США, Канаді, Австралії.

Торік персональну виставку робіт Галини Назаренко презентували в Парижі. То була перша експозиція петриківського розпису в столиці Франції за останню чверть століття.
XS
SM
MD
LG