Доступність посилання

ТОП новини

Недоношені діти і мистецтво прадавніх часів


Недоношені діти мають підвищений ризик наразитися на складні психічні захворювання, включно з різними видами психозів і депресій. Про це повідомила американська телемережа Fox News, посилаючись на дослідження групи британських та шведських науковців.

Учені досліджували випадки народжень тривалістю вагітності менш ніж 32 тижні. Згідно з даними, такі діти втричі частіше у віці 16 років і старші піддаються стаціонарному лікуванню від психіатричних захворювань.

Пропорції залежать від хвороб. Психози як наслідки трапляються у два з половиною рази частіше у недоношених дітей, у порівнянні з нормально народженими. Важкі депресії – у три рази частіше. Біполярний афективний розлад щонайменше в сім разів частіше.

Учені підрахували, що такі наслідки можуть мати місце у випадках від одного до шести відсотків. Учені обробили дані 1 мільйона 300 тисяч медичних випадків, починаючи від 1973-го по 1985-й роки. Перші епізоди психіатричних розладів із дослідженого списку були зафіксовані у 2002 році. Тобто діти уже досягли віку 16-19 років, коли в них почали проявлятися психічні захворювання.

Мистецтво далеких предків

Надзвичайне археологічне відкриття зробили антропологи кількох університетів Європи та Америки, досліджуючи знахідки майданчика в Абрі Кастанет на півдні Франції. Результати досліджень надруковані у виданні Американської Академії Наук the Proceedings.

Предметом уваги науковців стали наскельні зображення живопису та ювелірні вироби, зроблені приблизно 37 тисяч років тому в епоху Оріньяку – культури верхнього палеоліту.

Це практично найдавніше свідоцтво ролі мистецтва у щоденному житті древньої людини періоду Оріньяку. Ця культура існувала приблизно 10 тисяч років.

Археологи звільнили з-під земних шарів сотні предметів побутового орнаменту. Серед них проткнуті зуби тварин і мушлі, вироби зі слонової кістки як можливі прикраси, висічені написи і зображення на великих кам’яних плитах.

Професор антропології Нью-Йоркського університету Рендал Уайт зазначає, що люди тієї епохи функціонували більш-менш приблизно так, як це має місце сьогодні. Було досить поширене використання особистих прикрас, вони практикували скульптуру і графічне мистецтво.

На думку науковців, це відкриття дає можливість більш точніше простежити зв’язок між роллю і значенням мистецтва в давнину і в сучасну епоху.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG