Доступність посилання

ТОП новини

Кількість українських студентів, які бажають здобути освіту за кордоном, подвоїлася


Анна Коваленко

Київ – Цього року удвічі зросла кількість українських студентів, які бажають здобути освіту за кордоном. Такими є дані освітньої агенції «A-priori Education Abroad». У попередні роки число українців, охочих учитися за межами Батьківщини, становило у середньому 20 тисяч осіб на рік. Такими є дані Міністерства освіти України. Закордонні виші приваблюють молодь якіснішою системою освіти, поглибленим вивченням предметів та безкоштовним навчанням. Утім, на думку експертів, українські університети можуть складати гідну конкуренцію іноземним. Самі ж студенти перспективу вбачають у навчанні за кордоном.

Оксана Угрин – магістр першого року університету Гоенгайм у місті Штутгарт. Закінчивши чотири курси Національного університету Шевченка у Києві, студентка вирішила продовжити здобувати освіту за кордоном. За словами Оксани, до такого вибору її підштовхнув досвід, який вона отримала у стінах українського навчального закладу.

«За чотири роки я вже побачила, яка система навчання у нас, і я не можу сказати, що я в захваті. У нас надзвичайно багато теорії і майже немає практики. Мені здається, що у нас головний акцент повинен бути все-таки на практиці», – зауважила Оксана.

Утім, після здобуття освіти залишатися працювати за кордоном Оксана планує лише тоді, якщо не сумуватиме за Батьківщиною та звикне до німецького менталітету.

Вища освіта в Україні конкурентоспроможна – вважають експерти

Тим часом, на думку відповідального секретаря Спілки ректорів вищих навчальних закладів України Ярослава Болюбаша, міграція студентів за кордон заради отримання там освіти – нормальна річ для будь-якої держави. «Чому з Китаю їдуть в Америку вчитися? Або в інші країни? Це нормально, бо це означає, що є мобільні студенти на міжнародному рівні. Більшість все одно повертається назад», – підкреслив Болюбаш.

Водночас Ярослав Болюбаш наголосив на тому, що українські університети на високому рівні конкурують із закордонними у підготовці фахівців комп’ютерних, математичних спеціальностей.

Українські університети спеціалізуються на технічному профілі

Українські університети можуть конкурувати із закордонними навчальними закладами у підготовці фахівців лише за технічним профілем. Вищу якість освіти за іншими спеціальностями надають виші за межами України. Такої думки дотримується директор освітньої агенції «A-priori Education Abroad» Оксана Лозенко.

Якість освіти у більшості напрямках за кордоном набагато вища, ніж в Україні. Наприклад, Італія дуже відома своїми університетами моди та дизайну
Оксана Лозенко
«Якість освіти у більшості напрямках за кордоном набагато вища, ніж в Україні. Наприклад, Італія дуже відома своїми університетами моди та дизайну. Такої освіти не отримаєш в Україні. Аналогічна ситуація з британськими університетами, де якість освіти щодо економіки, бізнесу, маркетингу значно вища, ніж в Україні», – наголосила Оксана Лозенко.

Тим часом, за рейтингом британського видання Times Higher Education, жоден український внз не потрапив до списку 100 кращих університетів світу 2012 року. Натомість 44 позиції у списку займають університети з США. Міжнародний рейтинг другий рік поспіль очолює Гарвардський університет. Конкуренцію американським навчальним закладам у першій десятці рейтингу змогли скласти тільки три виші: британські Кембрідж та Оксфорд, а також Токійський університет.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG