Доступність посилання

ТОП новини

Спостерігачі критикують хід виборчої кампанії в Україні


В Україні підготовка до парламентських виборів відбувається на тлі широкомасштабного підкупу виборців, використання адмінресурсу та процедурних порушень. Про це ідеться у проміжному звіті спостерігачів від Канади, оприлюдненому сьогодні.

ЯК повідомила керівник місії Анна Шептур, зафіксовано понад тридцять випадків порушень прав людини: «15 вересня у Києві троє активістів громадського руху «Відсіч» були затримані міліцією за розповсюдження листівок проти провладного кандидата Максима Луцького. Активістів звинуватили у перешкоджанні діяльності правоохоронців, без пояснень що саме мається на увазі. Наше занепокоєння викликає використання міліції проти активістів та учасників виборчого процесу. Це – порушення прав людини».

Канадські спостерігачі також висловили сумнів у чесності процесу відбору членів виборчих комісій: як мовиться в їхньому звіті, «процес який відбувся шляхом жеребкування за принципом «переможець отримує все».

Водночас проблему представлення у виборчих комісіях опозиційних партій та незалежних кандидатів у депутати по мажоритарних округах відмітили сьогодні спостерігачі від Національного демократичного інституту США.

І американська, і канадська місії спостерігачів також повідомили про широке використання владними кандидатами адміністративного ресурсу та непрямого підкупу виборців; ця проблема спостерігається в усіх областях України. «Сам факт поширеності такого явища негативно впливає на вільне волевиявлення громадян, комерціалізує та згубно впливає на виборчу систему країни», – відзначають канадці у проміжному звіті.

Звіт, представлений канадцями, – результат більш як місячного моніторингу, який здійснювався в усіх регіонах України. Наразі місія Канади нараховує 65 осіб, а за два тижні до дня виборів в Україну прибуде ще понад триста спостерігачів, – це найбільш численна місія спостерігачів за виборами з Канади з усіх попередніх.
XS
SM
MD
LG