Доступність посилання

ТОП новини

На Львівщині покарали священиків за підтримку кандидата-мажоритарника


Львів – Троє священиків, які агітували за одного з кандидатів на Львівщині, Львівська архиєпархія Української греко-католицької церкви покарала суворими попередженнями – тепер вони мають переосмислити свій вчинок. Хоча Синод єпископів заборонив священикам підтримувати когось із політиків, агітувати за них, та все ж церква стала інструментом у цій виборчій кампанії на Львівщині.

Під час виборчої агітації кандидата у депутати по мажоритарному окрузі, директора філії «Магістральні нафтопроводи «Дружба» ПАТ «Укртранснафта» Тараса Батенка у Золочеві і Миколаєві були присутні священики. Вони зі сцени висловили йому свою підтримку і навіть заспівали. Багато громадян поскаржились у львівську архиєпархію з вимогою покарати отців. Владика УГКЦ Венедикт висловив їм серйозні догани, повідомив отець УГКЦ прес-секретар Львівської архиєпархії Павло Дроздяк.
Вони дякують, забуваючи, що їхня подяка у конкретному місці – це вже передвиборча агітація
Павло Дроздяк

«У незрозумілий спосіб священики помилились. Ми визнаємо свої помилки теж, вони інколи думають, що вони просто дякують, забуваючи, що їхня подяка у конкретному місці – це вже передвиборча агітація, і своєю присутністю вони згіршують багатьох людей (згіршити іншу людину – означає чинити те, що може привести її до гріха)», – зауважив отець.

Священик: проща за гроші політика – це участь в агітації

Кандидати у парламент від Львівщини піаряться відремонтованими дахами у храмах, благоустроєм території, розповсюджують церковні календарі, іконки зі своїм зображенням. До священика однієї з церков у селі поблизу Львова звернувся заможний кандидат-мажоритарник із бажанням відремонтувати дах, який у жахливому аварійному стані. Священик, помолившись, відмовив, сказавши, що є скарбничка у храмі для пожертв і можна зробити за Євангелієм: «як ти чиниш милостиню, хай не знатиме ліва рука твоя, що робить правиця твоя». Після почутого кандидат розвернувся і пішов геть із храму.

Масово претенденти на крісло у парламент організовують для своїх виборців прощі у святі місця.
Кандидати розвішали фотографії з духовенством, випускають календарі – це смішно, що у такий брутальний спосіб хочуть купити віру церкви
Павло Дроздяк

«Нічого крамольного немає у тому, коли особа хоче організувати духовне, зробити паломництво. Але яку ціль вона вже хоче досягти – це вже є її гріхом, – каже отець Павло Дроздяк. – Якщо християнин знає і розуміє, в якому паломництві бере участь, то вже опосередковано бере участь у передвиборчій агітації. Наші кандидати на гарному тлі розвішали фотографії з духовенством, випускають календарі – це смішно, що у такий брутальний спосіб хочуть купити віру церкви».

Продати голос є гріхом – глава УГКЦ

У виборчих перегонах в Україні слово «церква» зустрічається у програмах 22% партій, «цінність» – у 13%, «духовність» – у 9%, «віра» – у 7%, «Бог» – у 2%. Відсутні ці поняття у 17% виборчих програмах рейтингових партій, згідно з соціологічними дослідженнями «Церква і вибори 2012», проведеного фахівцями Люблінського католицького університету, що в Польщі, розповів політолог Ярослав Кіт. За його словами, такий розподіл свідчить про те, що програма не є аргументом для виборців, які звикли довіряти гучним гаслам політиків.

У слові до вірних напередодні виборів «Про страх перед владою і страх Господній» глава УГКЦ Святослав Шевчук наголошує, що чим більше недобросовісні політики маніпулюють процесом виборів, тим більше заклик Церкви «голосувати чесно» повисає у повітрі, оскільки зростає число людей, яким він видається наївним і утопічним.

Надто багато людей, навіть усвідомлюючи незаконність і аморальність маніпуляцій, визнає за краще підкоритися владному тискові чи піддатися примітивному підкупу. Причиною є страх, який потрібно подолати міжлюдською солідарністю, згуртованістю, дослухавшись до голосу сумління, закликає глава УГКЦ Святослав Шевчук. Продати свій голос на виборах – це гріх, нагадує церква своїм вірним.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

XS
SM
MD
LG