Доступність посилання

ТОП новини

Розсіяний склероз і дитяче самогубство


Eye
Eye
Група американських учених із університету Джонса Гопкінгса в Балтіморі розробила новий метод діагностики дуже складного захворювання – розсіяного склерозу. Дані про винахід опублікувало видання The Lancet Neurology and the Archives of Neurology.

Учені з’ясували , що рівень пошкодження мозку, тобто стану хвороби, можна визначити шляхом сканування ока. Як зазначає провідний дослідник проекту професор нейрології Пітер Калабрезі, «око є вікном у мозок і вимірюючи, наскільки здоровим є око, можна визначити здоров’я самого мозку».

Учені, зокрема, застосовували оптичну томографію для глибинного сканування задньої стінки ока, використовуючи спеціально створену комп’ютерну програму, здатну вимірювати стан сітчатки. Раніше таких вимірів учені не могли робити.

Таким чином дослідники продіагностували 164 пацієнтів. Чим більше запалення було виявлене на сітчатці хворих, тим більше воно було відображене на даних комп’ютерограми. Тобто сітчатка ока віддзеркалює стан мозку. Ця залежність дає лікарям можливість детальніше стежити за хворобою під назвою розсіяний склероз, застосовуючи порівняно недорогий шлях сканування ока.

Діти і самогубство

Підвищений ризик суїцидальних настроїв у юнаків і дівчат підліткового віку пов’язаний, як правило, з недавнім переслідуванням або тиском. Думки про самогубство можуть бути результатом поганого і агресивного обходження з боку ровесників, як також і зловживань на сексуальному ґрунті.

Дослідження провели науковці Центру злочину проти дітей американського Університету Нью-Гемпшира. Дані опубліковані в журналі Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine.

Дослідження охопило загалом майже 1200 юнаків і дівчат віком від 10 до 17 років. Понад чотири відсотки підлітків наражалися на суїцидні настрої.

Ризик появи цих настроїв зростав майже в два з половиною рази після нападів з боку ровесників. Сексуальна агресія збільшувала ризик думок про самогубство майже в три з половиною рази у порівнянні з дітьми, яким пощастило уникнути подібного тиску з боку їхнього оточення.

Науковці переконані, що превентивні заходи в питанні дитячого суїциду повинні включати в себе організацію безпеки юнацтва у трьох напрямках – вдома, в школі і на вулиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG