Доступність посилання

ТОП новини

Президента Чехії звинуватили у зраді Батьківщини


Вацлав Клаус, архівне фото
Вацлав Клаус, архівне фото
У Чехії голові Сенату, верхньої палати парламенту, сьогодні вручили проект скарги, в якій президента країни Вацлава Клауса обвинувачують у зраді Батьківщини. Скаргу на президента підписали 28 сенаторів за необхідного мінімуму у 27.

Автором скарги є підприємець, засновник Дарчого фонду проти корупції Карел Янечек. Головний, але не єдиний пункт обвинувачення стосується виголошеної 2 січня цього року Вацлавом Клаусом широкої амністії, в результаті якої на волю вийшли чи вийдуть понад 17 тисяч засуджених і зупинене розслідування низки значних економічних злочинів.

Крім цього, іншу відкриту петицію, яка закликає покарати Вацлава Клауса за зраду Батьківщини, підписали понад 73 тисячі чехів із понад 10,5 мільйонів.

За чинним чеським законодавством, зрада Батьківщини чи грубе порушення конституційного ладу – це ті єдині злочини, у яких можна звинуватити чинного президента. Якщо Сенат підтримає скаргу, її передадуть до Конституційного суду – єдиного органу, який має право розглядати звинувачення проти чинного президента. Покаранням може бути тільки усунення президента від виконання обов’язків і заборона обіймати цю посаду будь-коли в майбутньому.

Надзвичайне засідання Сенату з цього приводу має відбутись на початку березня.

Сам 71-річний Вацлав Клаус, другий президентський термін якого збіжить уже 7 березня цього року, назвав звинувачення політичною грою.

Не підтримує скаргу також прем’єр-міністр країни Петр Нечас.

Також новообраний президент Чехії Мілош Земан, який має скласти присягу 8 березня, схвально оцінив тих сенаторів, які не поставили своїх підписів під скаргою.
XS
SM
MD
LG