Доступність посилання

ТОП новини

Донецькі студенти навчатимуться вдома, щоб не мерзнути?


Донецьк – Проблеми з опаленням можуть стати причиною змін навчального графіка чи не найбільшого вишу Донбасу, кажуть студенти. Йдеться про Донецький національний технічний університет. Тут запроваджують дистанційне навчання для студентів денної форми вже з кінця жовтня. Молодь пов'язує це з нестачею тепла у виші, а керівництво закладу пропагує таким чином новації в навчальному процесі.

Студенти ДонНТУ пов'язують перехід до дистанційної форми навчання з тим, що виш має проблеми з опаленням. Влада Донецька та області пояснила відсутність опалення в ДонНТУ тим, що у виша є борги по комунальних платежах. Мовляв, університету заборгували гроші в міносвіти ще минулого року, а тепер нема чим платити.

Проте ректор вишу Олександр Мінаєв пояснив, що всі борги виплачені, і опалення є. За його словами, університет взяв гроші зі спеціального фонду та покрив всі борги за минулий опалювальний сезон. І зараз опалення ввімкнули так, як і в решті міста, на початку жовтня. Однак прогрілися не усі з 53 будівель, які знаходяться на балансі вишу, у деяких склалася аварійна ситуація. Стосовно фото термометрів з температурою у 7 градусів за цельсієм, які студенти постять у соцмережах з аудиторій, Олександр Мінаєв зазначив:

Намагаємося зробити так, щоб ось ця сучасна форма навчання онлайн дозволила нам у тяжкий період зими дати можливість студентам активно працювати у вільній формі
Олександр Мінаєв
«Все залежить від того, де поставити цей градусник. Я його ставлю в центрі аудиторії. А студент його ставить біля вікна. А ви подивіться які вікна. Ми отримали їх у спадок, ці вікна «з'їдають» тепло. Це серйозна проблема. Ми знаємо, як її вирішують в німецьких університетах. Влада бере активну участь у вирішенні цих проблем. Але, на жаль, ми у підпорядкуванні Києва, тому міська влада ніякі проблеми нам вирішувати не допомагає. Тому в якійсь мірі ми намагаємося зробити так, щоб ось ця сучасна форма навчання онлайн дозволила нам у тяжкий період зими дати можливість студентам активно працювати у вільній формі», – каже Мінаєв.

У керівництві ДонНТУ стверджують, що запроваджують дистанційне навчання, перш за все, тому, що це сучасна тенденція в усьому світі. За словами ректора вишу Олександра Мінаєва, всі лекційні години залишаться, викладачі матимуть те ж саме навантаження та зарплатню. Однак студенти матимуть змогу більше задач вирішити через інтернет.

Студенти поки не в курсі

Студенти зможуть скачати лекції в електронному вигляді, обговорити з викладачами та товарищами в чаті та форумі незрозумілі питання, здати курсову та пройти пробні тести. Тобто викладачам більше не треба буде постійно сидіти на кафедрах. Й більше часу йтиме на індивідуальну роботу студентів. За словами ректора, така практика вже запроваджена на факультеті комп'ютерних технологій. Проте студент Андрій вже кілька років навчається на факультеті, а про таку форму вперше чує. Він розповів Радіо Свобода:

То ми зараз будемо вчитися вдома? Лежати в ліжку і вчитися? Це не дуже зручно... Навряд чи ми будемо активно займатися, якби ми ходили в університет, було б усе набагато продуктивніше
студент Андрій
«Як це все буде організовано, поки ніхто не зрозумів. Онлайн навчання у нас ще не було, але часто інформацію нам скидають на електронну пошту. А якісь програми, які розробляв університет, такого ще не було. То ми зараз будемо вчитися вдома? Лежати в ліжку і вчитися? Це не дуже зручно, мені здається. Навряд чи ми будемо активно займатися, якби ми ходили в університет, було б усе набагато продуктивніше», – розповідає Андрій.

Дистанційну форму навчання потрібно впроваджувати й, виконуючи наказ президента України Віктора Януковича, наголошує ректор Олександр Мінаєв. За його словами, онлайн освіта буде у відсотковому відношенні займати лише 30 відсотків навчання. Це експеримент, який допоможе впроваджувати сучасні технології та економити гроші на комунальні послуги.

Викладачі з цього приводу кажуть, що всі вже давно мають свої лекції в електронному вигляді, й особливо це їхньої роботи не змінить. А студенти завжди переймаються через нововведення, проте щоб вижити у сучасному світі та бути конкурентоспроможними на ринку праці, потрібно вміти вчитися самому та використовувати останні технології.
  • Зображення 16x9

    Олена Поволяєва

    На Радіо Свобода з жовтня 2011-го року. Народилася, виросла, живу та працюю в Донецьку. У 2009-му році отримала ступінь магістра журналістики та диплом з відзнакою в Донецькому національному університеті. Цікавлюся документальним та радикальним кіно, сучасним мистецтвом, літературою. Катаюся на роликах, подорожую.

    Olena Povoliaieva | Создайте свою визитку


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG