Доступність посилання

ТОП новини

Угорщина підтримує вступ України в ЄС і хоче бачити її буферною зоною з Росією – Орбан


Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан

Будапешт підтримує вступ України до ЄС, оскільки хоче бачити її в якості буферної зони між Угорщиною та Росією. Про це заявив прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан в інтерв’ю німецькому виданню Handelsblatt, опублікованому у понеділок, 24 листопада.

Орбан каже, що наразі не бачить ознак вирішення кризи в Україні. «Ми маємо справу з таким явищем, яке Європі дуже важко зрозуміти», – зазначив угорський прем’єр.

На його думку, йдеться про геополітику, «яка починається там, де європейська політика закінчується». Віктор Орбан, якого критикують за зближення з Кремлем, вважає, що геополітика говорить «мовою сили», а це, «цілком чуже для європейської політики».

Говорячи про перспективи вступу України в ЄС, Орбан зазначив, що треба з’ясувати, хто забезпечить щорічну фінансову підтримку України у 25 мільярдів євро, щоб утримати її економіку на плаву. «Поки це питання не вирішиться, вести розмови про подальші кроки у цьому напрямку зарано», цитує Віктора Орбана німецький часопис Handelsblatt.

На переконання угорського прем’єра, членство України в ЄС є бажаним, але для цього сусідці Угорщини треба стабілізуватися політично й економічно а також контролювати свої кордони.

27 червня Україна і Європейський союз підписали економічну частину Угоди про асоціацію, яка передбачає створення зони вільної торгівлі. Політична частина угоди була підписана 21 березня.

З 1 листопада почалося тимчасове, до набуття чинності, застосування Угоди про асоціацію між Україною та Європейським союзом. Тимчасове застосування розділу угоди, що стосується зони вільної торгівлі, відкладене до початку 2016 року. На цей час ЄС зберіг для України односторонні торговельні пільги.

XS
SM
MD
LG