Доступність посилання

ТОП новини

Місія ОБСЄ спробує у вівторок потрапити в Дебальцеве – заступник голови місії


Перемир’я не дотримується навколо Донецька, Дебальцева та Луганська – Гуґ
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:40 0:00

Заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Александр Гуґ повідомив у понеділок увечері, що планує у вівторок відвідати Дебальцеве. «Було багато пліток і повідомлень про обстріли та інші інциденти у цьому місті», – сказав він на брифінгу у Краматорську.

За словами Гуґа, в понеділок увечері він зустрівся з українськими та російськими генералами Розмазніним, Ленцовим і В’язниковим у тимчасовому штабі Спільного центру контролю і координації в Соледарі.

«Завтра о восьмій ранку ми знову зустрінемось із генералами, і сподіваємось, що вони зможуть забезпечити патруль для мене і моїх колег до Дебальцева для оцінки ситуації. А це (відрядження спостережної групи до Дебальцева – ред.) можливо тільки, якщо ми матимемо безпеку», – зауважив Александр Гуґ.

Як повідомив чільник місії, про повне дотримання перемир’я наразі не йдеться навколо Донецька, Дебальцева та Луганська.

Крім того, повідомив він, Спеціальна моніторингова місія в Україні Організації з безпеки і співпраці в Європі розшириться до 500 осіб і буде перебувати в десяти містах України. З них 350 спостерігачів перебуватимуть у Луганській та Донецькій областях.

За умовами досягнених у Мінську минулого тижня чергових домовленостей, із півночі на неділю мав настати режим припинення вогню. Та порушення цього режиму відбуваються постійно, сторони звинувачують у цьому одна одну й заперечують свою вину. Зокрема, найзапекліші бої тривають біля Дебальцева. Українські силовики заявляють, що, за наявною інформацією, підтримувані Росією сепаратисти отримали з Росії завдання захопити Дебальцеве, важливий залізничний вузол, який контролюють українські війська, за будь-яку ціну, незважаючи на оголошений режим припинення застосування зброї, тому становище там постійно напружене. Тим часом підтримувані Росією сепаратисти заявили, що й далі продовжать обстріли частини підконтрольної владі України території біля міста Дебальцева, бо вважають її «своєю».

XS
SM
MD
LG