Доступність посилання

ТОП новини

Влада ігнорує вимоги закону про люстрацію – розслідування «Схем»


Заступники міністра внутрішніх справ працювали в МВС ще за Януковича

Люстрація української влади – одна з найважливіших вимог Майдану. Однак не всі вчорашні опозиціонери, які прийшли до влади завдяки революції, поспішають цю вимогу виконувати. Яскравий приклад – МВС, де вищі керівні посади досі займають представники режиму Віктора Януковича. Про це йдеться у сюжеті програми Радіо Свободи і «Першого національного» «Схеми».

Наразі заступниками міністра внутрішніх справ Арсена Авакова є Василь Паскал та Віталій Сакал, які перебувають на посадах усупереч закону «Про очищення влади». Обидва працювали на керівних посадах у МВС за президентства Віктора Януковича, а, отже, підпадають під заборону перебувати у владі – тобто під люстрацію.

«Два заступники міністра внутрішніх справ – Паскал і Сакал – обіймають ці посади наразі незаконно, оскільки вони потрапляють під автоматичну люстрацію. Більше того, Паскал був призначений у грудні 2014 року, коли вже діяв закон і це пряме грубе порушення закону «Про очищення влади»», – каже Олександра Дрік з Громадського люстраційного комітету.

Закон «Про очищення влади» забороняє тим, хто працював у владі на керівних посадах сукупно більше одного року у період з 25 лютого 2010 року до 22 лютого 2014 року, обіймати посади у владі протягом найближчих десяти років.

Віталій Сакал до серпня 2011 року обіймав посаду заступника начальника Головного управління МВС в Київській області – начальника головного слідчого управління. У свою чергу, Василь Паскал з листопада 2011 року обіймав посаду заступника начальника департаменту кримінальної міліції МВС, а з січня 2012 року – начальника департаменту карного розшуку МВС. Обидва мають бути звільнені з міліції згідно зі статтею 3 закону «Про очищення влади». Натомість Арсен Аваков відправив обох на підвищення – зробив своїми заступниками.

Більше того, у розпорядженні редакції програми «Схеми» опинився документ.

Це – наказ Віктора Дубовика, першого заступника міністра внутрішніх справ часів Януковича Віталія Захарченка. Він свідчить, що саме департамент карного розшуку МВС на чолі з Василем Паскалом мав забезпечити контроль за організацією та здійсненням оперативного супроводу досудового розслідування в межах кримінального провадження щодо учасників Євромайдану. Іншими словами, займатися переслідуванням євромайданівців, каже один із таких потерпілих, нині – народний депутат Ігор Луценко.

«Він очолював відповідні структурні підрозділи, самостійні структурні підрозділи міністерства внутрішніх справ, яке було репресивною машиною», – стверджує Ігор Луценко. Він, якого під час Євромайдану викрали та катували невідомі, наголошує, що саме міліція під керівництвом Віталія Захарченка та його підлеглих організовувала криваві розправи над майданівцями.

Але міністр Арсен Аваков іншої думки про свого заступника. «Василь Федорович Паскал – один з кращих міліціонерів країни», – заявляє Арсен Аваков.

Втім, колега Авакова по коаліції – колишній міністр внутрішніх справ Юрій Луценко вважає, що той помиляється. «Аваков допустив помилку, – впевнений Юрій Луценко. – Він піддався на пісню чиновницького люду міністерства про то, що без них міністерство буде неефективним. Я стверджував і стверджую, що требо радикально оновлювати керівництво після революції».

Журналісти програми «Схеми» знайшли факти, які свідчать про те, що Аваков не просто виключно цінує професіоналізм свого заступника Паскала, але їх поєднують й інші зв’язки.

У своїй декларації Василь Паскал зазначає, що він мешкає разом із громадянкою Фівчук С. І. Людина з таким же прізвищем та ініціалами, Фівчук Світлана Іванівна, зараз є помічником народного депутата від «Народного фронту» Ірини Єфремової. Єфремова до цього була радником міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, а ще раніше – його першим заступником, коли Аваков очолював харківській виборчий штаб «Батьківщини». Так замикається коло окремих від роботи в МВС зв'язків між Аваковим та Паскалом.

Схоже, має зв’язки у новій владі і інший заступник Авакова – Віталій Сакал.

Згідно з декларацією Віталія Сакала за 2013 рік, його дружиною є Дарабанська І. М. Людина з таким же прізвищем та ініціалами, а саме Дарабанська Інна Миколаївна зараз є помічником народного депутата від «Блоку Петра Порошенка» Романа Романюка. Він очолював партію «Нова країна», яку згодом перетворили на партію «УДАР» Віталія Кличка. Раніше Кличко називав саме Романюка одним із небагатьох, хто складає кістяк його політсили.

Таким чином, два заступники Авакова, які залишилися у постмайданному МВС у спадок від попередньої влади – Василь Паскал і Віталій Сакал, тепер тісно пов’язані з найбільшими політсилами України, що прийшли до влади після революції.

Журналісти програми «Схеми» запитали у соратниці Авакова – Ірини Єфремової, як Світлана Фівчук стала її помічницею і яку роль в цьому зіграв Василь Паскал. Але вона була не багатослівна. «У цієї жінки є професійні якості, які мене задовольняють», – каже Ірина Єфремова.

Відхрестився від зв'язків із заступником Авакова і Роман Романюк. «Ми тільки недавно її призначили», – запевнив Роман Романюк. На питання, чи знає він, що Інна Дарабанська є дружиною Віталія Сакала, Романюк сказав, що йому про це невідомо.

Сам міністр Арсен Аваков не погоджується з тим, що перебування на посадах його двох заступників – суперечить закону «Про очищення влади». «Всіх, хто підпадає, ми всіх звільнили», – каже він. За його словами, якщо хтось вважає, що Василь Паскал та Віталій Сакал перебувають на посадах всупереч закону, можуть звернутися до суду.

До Окружного адміністративного суду міста Києва з вимогою визнати протиправною бездіяльність Кабінету міністрів стосовно виконання закону «Про очищення влади» та неприйняття рішення про звільнення двох заступників міністра внутрішніх справ направила Громадська рада з питань люстрації при Міністерстві юстиції. «Ми подали позови до суду, чим спробуємо зрозуміти чому вони досі обіймають свою посаду, чому вони не були звільнені і чому ніхто не реагує на звернення громадськості», – розповіла Олександра Дрік.

На сьогодні люстрація є питанням політичної волі, впевнений один із авторів закону «Про очищення влади», народний депутат Юрій Левченко. «Ситуація з люстрацією у всіх органах виконавчої влади вкрай плачевна. Це – питання політичної волі. На мою думку, на жаль, станом на сьогодні крім тиску громадянського суспільства, крім публічного тиску на тих людей, які можуть приймати рішення, іншого шляху за великого рахунку не має», – впевнений Юрій Левченко.

Самі заступники міністра внутрішніх справ – Василь Паскал та Віталій Сакал – не відреагували на запит про коментар.

  • Зображення 16x9

    Олександр Чорновалов

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2015 року. Журналіст-розслідувач телевізійної програми «Схеми. Корупція в деталях» (спільний проект Радіо Свобода та Першого суспільного). Маю економічну освіту. З 2005 по 2014 рік працював в щотижневій газеті «Комерсант-Україна», пройшов шлях від журналіста до редактора відділу. Призер і номінант багаточисленних журналістських конкурсів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG