Доступність посилання

ТОП новини

Норвегія може збільшити газопостачання для ЄС – Бренде


Міністр закордонних справ Норвегії Берге Бренде заявляє, що його країна може збільшити постачання газу у країни ЄС.

«Думаю, що Норвегія може внести вклад в енергетичну безпеку Євросоюзу. Наразі Росія постачає 30% газу в ЄС, а ми – 20. Ми можемо збільшити газопостачання у найближчі роки», – сказав Бренде у суботу, 21 березня, у Брюсселі під час обговорення енергетичної безпеки Євросоюзу.

Єврокомісар з енергетики та клімату Міґель Аріас Каньєте заявив про необхідність пошуку надійних маршрутів газопостачання в ЄС з Каспійського регіону.

«Росія має бути партнером у майбутньому, але контракти на постачання газу мусять бути прозорими і відповідати європейському законодавству», – наголосив Каньєте під час обговорення енергобезпеки ЄС у Брюсселі.

Росія постачає у ЄС близько 30% газу від потреби співдружності. Деякі країни, наприклад Болгарія, на 85% залежить від російського газопостачання.

1 грудня під час візиту до Анкари, президент Росії Володимир Путін заявив, що Росія не може продовжувати реалізацію «Південного потоку» через позицію Болгарії. Путін звинуватив Болгарію у тому, що вона не веде себе, як суверенна держава і заявив, що від зупинення цього проекту вона втрачає значні кошти.

Раніше Єврокомісія закликала країни співдружності протистояти тискові Росії у питанні будівництва «Південного потоку». Вона, зокрема, заявила, що контракт Болгарії з «Газпромом» підписаний з порушенням європейських правил конкуренції в енергетиці.

Україна виступає категорично проти цього проекту.

XS
SM
MD
LG