Доступність посилання

ТОП новини

Путіну має вже свербіти від українських політв’язнів – правозахисниця


Кремль тримає 25 політичний заручників із України, важливо говорити про всіх – координатор LetMyPeopleGo

На непідконтрольній Україні території Донбасу залишаються в полоні не менше 130 людей. Ще 25 осіб перебувають або в Криму, або вже на території Росії, де на них заведені кримінальні справи. Тож, говорячи про резонансні справи Надії Савченко чи Олега Сенцова, варто привертати увагу і до решти політичних заручників. Саме інформаційні кампанії і політичний тиск на Кремль може врятувати людей. Так вважає правозахисниця Олександра Романцова, координатор проектів Центру громадянських свобод та кампанії LetMyPeopleGo.

– Щоб збільшити перелік прізвищ, про які знають і говорять, ми працюємо з Міністерством закордонних справ. У них в коридорі для офіційних делегацій розмістили велику фотогалерею політичних заручників. І намагаємось співпрацювати з представниками Верховної Ради, які їздять до Європарламенту, до Ради Європи.

– Наскільки вони контакті?

– Достатньо контактні. Наприклад, Ірина Геращенко була першою, хто Раді Європи прочитала більше трьох найвідоміших прізвищ.


На щастя, в Україні після Майдану суспільна думка почала важити. Тобто, якщо ти через «Фейсбук» скрізь прокричав, зробив твіттер-шторм, домовився з журналістами – це береться до уваги Адміністрацією президента, Верховною Радою.

– Як розв’яжеться питання Надії Савченко, на Вашу думку?

– Раніше Надія казала, що вона взагалі не визнає цей суд, не хотіла визнавати і вирок. Зараз, можливо, розглядаються різні варіанти. Думаю, зараз найбільша вірогідність, що обміняють. Інше питання – на кого обміняють. Якщо на двох «ГРУшників», яких формально уже звільнили (зі служби – ред.), то нащо це Путіну?

Тисячі людей по всьому світу вийшли на акцію #FreeSavchenko! (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00

Зараз вони там мають зрозуміти, що її треба віддавати. Бо це занадто очевидний приклад політичного керування судами

Якщо він ще півроку тому робив вигляд, що взагалі не знає, хто така Савченко, то зараз вони там мають зрозуміти, що її треба віддавати. Бо це занадто очевидний приклад політичного керування судами. Зверніть увагу: ніхто не звертається до суду, щоб той переглянув вирок. Всі звертаються до Путіна: це політична справа – прийми політичне рішення.

«Якщо Савченко відправлять в Україну – з неї знімуть всі обмеження» – правозахисниця
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:24 0:00


– Якщо вдасться домовитись, що їй оголосять вирок і відправлять в Україну відбувати покарання, – то що далі?

Я стовідсотково розумію, що як тільки вона потрапить на територію України – буде так само, як із Юрієм Яценком, а він є єдиними вдалим кейсом кампанії LetMyPeopleGo. Йому сказали: так, ти винен, але в дрібницях, тому рік, який ти вже відсидів, тобі зараховується. А зараз йому намагаються у судовому форматі зняти звинувачення взагалі.


Із Савченко на території України теж одразу знімуть усі обмеження. Вона є делегатом ПАРЄ і, думаю, працюватиме, перш за все, над такими питаннями як звільнення полонених, ситуація в тюрмах і протистояння України і Росії.

– Як вважаєте, Росія перестала перед Заходом робити вигляд, що захищає права людини? Чи ще у Кремлі підтримують цю ілюзію?

– Вони вже давним давно поміняли сприйняття людей. Тепер кажуть, що права людини – це про соціальні гарантії і добробут, а не можливості, свободи. В Росії вже спокійно кажуть, що вийдуть із Ради Європи, – і більшість, здається, 80% росіян, навіть не розуміють, що це означає їхнє право на життя, їхнє право на свободу, право на зібрання.

Крим – це зараз найгірший варіант застосування російського законодавства

В Криму кілька днів тому псевдовлада видала заборону на будь-які мітинги: культурні, суспільні, будь-які зібрання. Навіть у російському Краснодарі – де дуже така жорстка ситуація з правами людини – навіть там вони собі цього не дозволяють. Тобто, Крим – це зараз найгірший варіант застосування російського законодавства.

Справа Cавченко ілюструє, наскільки в Росії керовані суди – правозахисниця
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:23 0:00


– Російські правозахисники чи, може, омбудсмен Росії допомагають у справах наших політвязнів?

Правозахисникам російським я регулярно пропоную евакуюватись. Це люди, які вже 13 років колупають бетонну стіну ложкою

Щоб ви розуміли: їм навіть сказати слово «окупація» – це потрапити під карну справу за статтею про екстремізм

– Правозахисникам російським я регулярно пропоную евакуюватись, тому що хотілось би їх захистити. Це люди, які вже 13 років колупають бетонну стіну ложкою. Ми з ними постійно контактуємо щодо Криму, бо українські правозахисники не можуть туди приїхати. Створили таку ініціативу як Кримська польова місія, і вона відразу потрапила до «патріотичного стоп-списку». Кожного разу, коли вони демонструють солідарність із Україною – мають проблеми.

Допомагають нам через громадські наглядові комісії. Це дає можливість зайти, подивитися і повідомити потім нам, як Афанасьєв, Клих, Карпюк себе почувають. Але щоб ви розуміли: їм навіть сказати слово «окупація» – це потрапити під карну справу за статтею про екстремізм.


А стосовно омбудсмена Росії Елли Памфілової: наскільки я знаю, наш омбудсмен так і не змогла домовитись, щоб разом із нею забрати з Криму тих українських громадян, які перебувають у місцях несвободи. Мова йде про тюрми, інтернати, колонії, СІЗО, будинки для людей із психічними захворюваннями. Україні вона нічим не допомагає.

– Які зараз є механізми, щоб допомагати українцям, яких судить Росія з політичних мотивів?

Геннадія Афанасьєва зараз цькують у тюрмі в Сиктивкарі, республіка Комі

– По-перше, шукаємо юристів. Наприклад, Геннадія Афанасьєва зараз цькують у тюрмі в Сиктивкарі, республіка Комі. Саме такими дрібними механізмами: то обшук у нього влаштують, то щось заборонять. Тож навіть якщо ми не можемо витягнути – адвокати можуть такі речі вирішувати.

Клиха і Карпюка ми знайшли лише через півроку. І сім, уявляєте, сім адвокатів намагалися зайти у їхню справу, а тих постійно ховали

Намагаємось підтримувати контакт, це дуже важливо. Тому що Клиха і Карпюка ми знайшли лише через півроку. І сім, уявляєте, сім адвокатів намагалися зайти у їхню справу, а тих постійно ховали. Тобто, приходить адвокат у Челябінську, каже: «Ми знаємо, що він у СІЗО», а ті йому «Ой, ні, у нас у СІЗО ремонт, їх кудись відправили, куди – не знаємо». Тобто, людям по півроку не кажуть, що ми про них знаємо, намагаємось знайти свідків для їхньої справи.

– І це ж теж інструмент тиску.

– Звичайно, це спосіб людину закрити. І ось результат: у Карпюка зараз проблеми з психічним станом. А його не визнають неспроможним, тому що тоді всі його свідчення доведеться вважати недійсними. А на цьому будується ж справа, яка без цього розвалиться. Ну і, звісно, знаменита фраза, що Яценюк теж воював у Чечні – її ж не можуть «відмінити».

– Як люди, які мають час і бажання, можуть допомагати?

Інформація зараз робить дуже багато. Якщо можете щось перекладати іншою мовою – завжди раді

– Важливо відслідковувати акції і поширювати інформацію. Ми все публікуємо в групах LetMyPeopleGo, LetMyPeopleGo English, а також «Євромайдан SOS». Інформація зараз робить дуже багато. Якщо можете щось перекладати іншою мовою – завжди раді, завжди відповідаємо.


Також треба вимагати у своїх депутатів діяти. Тому що це політичні справи, і вирішити їх можна лише політичним тиском на Росію. Відповідно, Путіну має вже свербіти від українських політв’язнів, щоб він їх відпустив. Я бачу тільки такий шлях.

Путіну має вже свербіти від українських політв'язнів – правозахисниця
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:13 0:00

Адвокати російські не лише ризикують, коли беруться за такі справи, їм ще і доводиться дуже далеко переїжджати

І нам постійно доводиться шукати гроші. Адвокати російські не лише ризикують, коли беруться за такі справи, їм ще і доводиться дуже далеко переїжджати. Декілька разів Світлану Сидоркіну, адвоката Олександра Кольченка, викликали в Крим. Казали, що буде суд, а потім дзвонили, що його скасували. А це ж щоразу дуже дорогий переліт.

Довідка:

Правозахисна кампанія LetMyPeopleGo, ініціатива «Євромайдан SOS», Центр громадянських свобод і Фундація «Відкритий діалог» підготували детальний звіт по кожному з політичних заручників, які зараз відбувають покарання чи перебувають під слідством:

Надія Савченко, Станіслав Клих, Микола Карпюк, Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Геннадій Афанасьєв, Олексій Чирній, Олександр Костенко, Хайсер Джемілєв, Юрій Ільченко, Алі Асанов, Ахтем Чийгоз, Мустафа Дегерменджі, Рустем Ваітов, Руслан Зейтуллаєв, Ферат Сайфуллаєв, Нурі Прімов, Сергій Литвинов, Юрій Солошенко, Валентин Вигівський, Віктор Шур, Енвер Бекіров, Емір-Усеін Куку, Вадим Сірук, Муслім Алієв, Эскендер Небієв.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG