Доступність посилання

ТОП новини

Проблема туберкульозу в Україні лише на 20% залежить від медиків


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

24 березня – День боротьби проти туберкульозу

24 березня у світі відзначають День боротьби проти туберкульозу. За словами лікарів, недуга в Україні поширюється через те, що люди здебільшого нехтують своїм здоров’ям. Тільки половина населення пройшла медобстеження. Водночас серед хворих 50 відсотків – ті, хто живе за межею бідності. А причиною поширення недуги серед дітей є брак необхідного діагностичного препарату.

Проблема туберкульозу в Україні лише на 20% залежить від медиків
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:54 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Туберкульоз – не лише смертельно небезпечна інфекційна хвороба, вона належить до соціально-економічних недуг, констатують експерти. За даними Всеукраїнської спілки громадських організацій, вирішення проблеми сухот лише на 20% залежить від медичних заходів. Джерело поширення – бідність населення, значна частина людей, що перебувають в ув’язненні. Хоча кількість таких осіб в останні роки скоротилася, проте в українських СІЗО сидять нині 16 тисяч осіб, ще 53 тисячі – у колоніях. Про це повідомив в ефірі Радіо Свобода голова департаменту з питань помилування Адміністрації президента Олександр Букалов.

І до групи ризику, крім ув’язнених, належать безхатченки, сироти. Серед хворих на туберкульоз половина – ті, хто живе за межею бідності.

У середині дев’яностих в Україні оголошували епідемію. Але кілька останніх років, за даними МОЗ, епідемії туберкульозу немає. Представниця Міністерства охорони здоров’я Яна Терлеєва повідомила Радіо Свобода, що в середньому за рік в Україні фіксують 30 тисяч випадків захворювання на сухоти. Держава входить до п’ятірки країн світу з найбільшим рівнем поширення цієї недуги. За даними міжнародних організацій охорони здоров’я, показник захворюваності – кожен тисячний українець.

Співробітник Інституту фтизіатрії і пульмонології Микола Линник розповів Радіо Свобода, що за офіційною статистикою, за останній рік рівень захворюваності знизився на півтора відсотка. Але такі дані він пояснює тим, що про деяких хворих просто невідомо. Адже лише половину населення вдалося обстежити, і цей відсоток щороку стає меншим.

В Україні туберкуліновою діагностикою охоплено всього 30% дітей
Микола Линник

«В Україні туберкуліновою діагностикою охоплено всього-на-всього 30% дітей. Тому ситуація з туберкульозом погіршується», – зазначив Микола Линник.

За словами лікаря, держава повинна фінансувати закупівлю діагностичного препарату туберкулін, за допомогою якого можна визначити паличку Коха у дітей. Адже флюорографію робити в такому віці небезпечно. А апарати комп’ютерної томографії, які, на відміну від флюорографічних, можуть діагностувати сухоти на ранній стадії, є лише у великих містах України.

Кошти державою виділяються, стоїть питання, наскільки якісно ці кошти використовуються
Ольга Богомолець

Глава парламентського комітету з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець розповіла, що державні програми боротьби з сухотами, які раніше розробляли в Україні, виявилися неефективними.

«Кошти державою виділяються, – наголосила вона, – стоїть питання, наскільки якісно ці кошти використовуються. І наскільки якісно ми можемо реалізувати ті кошти, які на сьогоднішній день є».

«Я витратив на лікування 12 місяців»

Киянинові Дмитру Шерембею вдалося впоратись з туберкульозом на пізній стадії. Він розповів Радіо Свобода, що універсального способу профілактики недуги немає. Варто постійно контролювати стан свого здоров’я, і якщо кашель та висока температура тримаються тиждень і більше, йти на обстеження. Чоловік переконує на своєму досвіді, що можна повністю вилікуватись від туберкульозу без наслідків для організму.

«Я витратив на лікування 12 місяців. У моєму випадку це була складна форма захворювання, яка потребувала великого курсу лікування. Існують коридори подолання цієї хвороби коротші, швидші та ефективніші», – зауважив Дмитро Шерембей.

Крім того, за його словами, під час лікування необхідно дотримуватись здорового способу життя – не вживати алкоголю та не курити, часто бувати на свіжому повітрі.

За офіційною статистикою, нині третина населення Землі інфікована туберкульозом. Торік у світі від сухот померло півтора мільйона людей, а від СНІДу – 1,2 мільйона. Всесвітня організація охорони здоров’я прогнозує, що протягом наступних 20 років ученим вдасться розробити надійну вакцину проти сухот.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG