Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську вперше відкривають експозицію, присвячену АТО і Євромайдану


Речі з АТО та Євромайдану презентували на виставці в музеї
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00

У Дніпропетровську, в музеї Голокосту, відкрили експозицію, присвячену антитерористичній операції. Для загального огляду виставили перші експонати, які заклад отримав від волонтерів та бійців із зони бойових дій на сході України.

За словами авторів виставки, серед найцікавіших експонатів, які наразі передали учасники подій на Донбасі, – дверцята машини УАЗ із численними пробоїнами від куль та снарядів. Цю автівку, яка пройшла найгарячіші точки, зокрема Піски та Волноваху, дніпропетровські волонтери вже двічі відновлювали власним коштом і силами. Наразі улюбленець бійців, якого лагідно називають «Дракошею», – знову на передовій. Дверцята машини, які було неможливо відновити, будуть зберігатись у музеї.

Іще один примітний експонат виставки – шкіряний ремінь часів Другої світової війни, який належав фронтовикові, дідові дніпропетровця Павла Хазана і з яким сам Хазан перебував на передовій.

«Коли я отримав форму, щоб відправитися на Донбас, для мене не вистачило ременя, і я взяв ремінь свого дідуся. Тобто цей експонат пройшов фактично дві війни. Це реліквія, яка зберігалася у моїй сім’ї», – розповідає Хазан.

Крім того, під час відкриття самої виставки музей отримав «подарунок» від дніпропетровського історика, учасника АТО Олега Репана – осколок снаряда, витягнутий лікарями з його рани.

Виставку доповнюють експонати, передані до музею безпосередніми учасниками Революції гідності, – пляшка з-під «коктейлю Молотова», фрагменти бруківки з київських вулиць, де тривало протистояння, прапор України, який пройшов Майдан, тощо.

За словами директора музею Ігоря Щупака, згодом ці та інші експонати стануть частиною постійної експозиції про новітню історію України. Місце для неї в музеї вже знайшли.

«Ця експозиція буде постійною. У нас достатньо місця, щоб розмістити. Головне – не гнатись за кількістю експонатів, вони мають бути такими, які б пробуджували і пам’ять, і совість людей», – сказав Радіо Свобода Ігор Щупак.

За його словами, наразі музей звертається до всіх небайдужих громадян з проханням передавати експонати, які репрезентують останні події в Україні, – Революцію гідності та АТО. Причому для фахівців важлива не стільки сама річ, скільки її історія, походження, пов’язані з нею долі людей.

XS
SM
MD
LG