Доступність посилання

ТОП новини

ЄС закликає звільнити Надію Савченко


Європейський союз твердо вимагає звільнити Надію Савченко, народного депутата України, яка перебуває у слідчому ізоляторі в Росії, заявили в Європейській службі зовнішніх дій.

У заяві звернено увагу, що минув рік відтоді, коли Савченко захопили на сході України підтримувані Росією сепаратисти, і ці 365 днів ув’язнення, переважно в Росії, значно підірвали її здоров’я.

Крім того, їй постійно відмовляють у праві на справедливий розгляд справи, наголосила речниця Європейської служби зовнішніх дій Мая Коціянчич.

Вона нагадала, що минулого тижня суд у Росії вирішив знову продовжити досудовий арешт Савченко до 30 вересня. При цьому речниця звернула увагу, що слідство в Росії у справі Савченко завершене вже кілька місяців тому, але дати суду над нею досі не оголосили, таким чином необґрунтовано продовжуючи її перебування під вартою.

В ЄС також нагадали, що звільнення Савченко буде відповідати Комплексові заходів на виконання мінських домовленостей, який ухвалили в Мінську 12 лютого, і зобов’язанню звільнити всіх заручників і затриманих у зв’язку з конфліктом в Україні.

У середу, 17 червня, сповнюється рік від дня незаконного ув’язнення депутата Верховної Ради Надії Савченко, яка нині перебуває за ґратами в Росії. Там її звинувачують у причетності до загибелі російських журналістів, які нелегально перебували на Донбасі, а також у незаконному перетині російського кордону. Її захист заявляє, що справа сфальсифікована, ніяких доказів причетності Савченко до загибелі журналістів не існує, а російський кордон вона не перетинала з власної волі.

За час арешту Савченко двічі оголошувала голодування на знак протесту проти свого тримання під вартою.

У багатьох країнах світу відбуваються акції з вимогою звільнити Надію Савченко.

Один із пунктів мінських домовленостей, які підписала й Росія, передбачає забезпечити звільнення і обмін усіх заручників і незаконно утримуваних осіб. Москва стверджує, що Савченко не належить до таких осіб, і її цей пункт не стосується.

Також Росія відмовляється визнати міжнародний імунітет, що його Надія Савченко має як член делегації України в Парламентській асамблеї Ради Європи.

XS
SM
MD
LG