Доступність посилання

ТОП новини

Поліція у столиці Вірменії зміцнює свої сили (трансляція)


Нові сили поліції біля місця протистояння в Єревані, 26 червня 2016 року
Нові сили поліції біля місця протистояння в Єревані, 26 червня 2016 року

У столиці Вірменії Єревані зростає напруженість у протистоянні між учасниками акції протесту проти подорожчання електроенергії і поліцією, яка підвела до місця демонстрації нові значні сили.

За повідомленням кореспондентів Радіо Свобода, бійці поліції прибувають автобусами і шикуються в лави обіч місця, де приблизно 20 тисяч демонстрантів блокують проспект Баграмяна в центрі міста, де їх раніше перепинила поліція за кількасот метрів до палацу президента.

Лідери протесту заявляють, що поліція порушила обіцянку не збільшувати своєї присутності, доки протест триває мирно.

Тим часом у Єревані триває засідання керівних органів владної у Вірменії Республіканської партії, в якому беруть участь президент і прем’єр-міністр країни.

Раніше у п’ятницю, 26 червня, лідери протесту проти підвищення цін на електроенергію у Вірменії заявили, що розширили вимоги до уряду, які мають бути виконані, перш ніж вони розблокують один із головних проспектів Єревана.

Як сказав Радіо Свобода лідер неполітичного руху «Ні грабункові», який став осереддям протесту, Вагінак Шушанян, крім скасування останньої наразі ухвали підвищити ціни на електроенергію, вони тепер вимагають перерахувати обґрунтованість попереднього рішення підвищити ціни на електроенергію, ухваленого минулого, 2014 року, і внести в нього зміни в бік зниження цін.

Іще одна нова вимога демонстрантів – покарати працівників поліції, які застосували силу проти демонстрантів у Єревані вранці у вівторок, 23 червня, а також тих посадовців, які наказали здійснити силовий розгін.

Після силового розгону мирної акції в Єревані вранці у вівторок демонстранти зібралися знову і відтоді блокують проспект Баграмяна, на якому розташовані будівля парламенту і палац президента, до яких їх не пропускає поліція. Мирні протести тривають і ще в кількох містах Вірменії.

У четвер, 25 червня, уряд Вірменії відкинув первісну вимогу демонстрантів – скасувати недавнє рішення підвищити з 1 липня майже на 17 відсотків і так високі ціни на електроенергію – з нинішніх 42 драмів (на сьогодні приблизно 1 гривня 87 копійок) до 49 драмів (2 гривні 18 копійок) за кіловат-годину.

Такого підвищення, вже третього за останні три роки, домоглася вірменська електроенергетична компанія-монополіст «Електричні мережі Вірменії», що належить власникові з Росії – компанії «Інтер РАО ЄЕС», підконтрольній російській державі.

Ця російська компанія повідомляє, що за перший квартал нинішнього, 2015 року досягла у Вірменії п’ятиразового зростання своїх прибутків порівняно з першим кварталом минулого, 2014 року.

XS
SM
MD
LG