Доступність посилання

ТОП новини

Путін хоче закріпити на Донбасі російську військову присутність – Перепелиця


Григорій Перепелиця
Григорій Перепелиця

Україна не зможе вирішити конфлікт на Донбасі дипломатичним шляхом – все залежить від балансу сил на фронті, який зараз – на боці Росії. Про це в ефірі Радіо Свобода заявив експерт-міжнародник Григорій Перепелиця. На його думку, Росія поступово реалізує свій план

«Найперше – це легітимізація сепаратистської влади, легітимізація цієї влади через вибори. Далі – проведення всіляких референдумів про приєднання до Росії, про перебування російських військ тощо. Таким чином буде закріплена постійна військова присутність на Донбасі російських військ і питання про кордон більше підніматися не буде. Це – стратегія Путіна», – сказав Григорій Перепелиця.

На його думку, помилка України – в тому, що вона перебільшує силу дипломатії та силу міжнародної підтримки. «Європейці теж мають свої інтереси в «нормандському форматі». Їхні інтереси, щоб була тиша на Донбасі. Тиша дає їм підстави говорити, що в принципі мінські угоди виконані і тому ми можемо зняти санкції», – вважає Перепелиця.

У Берліні у суботу відбулися переговори міністрів закордонних справ Німеччини, Франції, України та Росії в так званому «нормандському форматі».

Переговори Франка-Вальтера Штайнмаєра, Лорана Фабʼюса, Павла Клімкіна та Сергія Лаврова тривали близько трьох годин і, за словами очільника німецького зовнішньополітичного відомства, «були менш конфронтаційними». Штайнмаєр додав, що міністри обговорили весь комплекс питань безпеки на Донбасі.

Ці переговори відбулися у рамках підготовкою до саміту 2 жовтня у Парижі за участі лідерів Німеччини, Франції, України та Росії.

У понеділок стало відомо, що Євросоюз продовжив санкції проти Росії ще на 6 місяців.

XS
SM
MD
LG