Доступність посилання

ТОП новини

Харківський «Електроважмаш» втрачає до чверті обороту через офшори – «Схеми»


Харківський державний завод «Електроважмаш» втрачає сотні мільйонів гривень надходжень від експортних контрактів через посередників в офшорних зонах, на яких осідають гроші.

Майже 70% експорту товарів, робіт, послуг завод здійснює через непрямі контракти. Близько 90% посередницьких контрактів укладено з двома британськими фірмами Pitfield Traders і ATG Overseas при тому, що більшість кінцевих споживачів продукції підприємства є резидентами Росії. Про це йдеться у розслідуванні програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода і телеканалу UA:Перший.

Згідно з даними комерційного реєстру Великобританії, компанія ATG Overseas зареєстрована на домініканську фірму West-East Plc. Директором є юрист Едвард Петр-Мірс. За даними британської газети The Guardian, він представляє одну з найбільших у світі імперій офшорних компаній, де він діє від імені анонімних клієнтів.

Друга британська компанія Pitfield Traders, з якою працює харківський «Електроважмаш», зареєстрована на юриста Роберта Харле. Він же є директором цієї фірми з капіталом у два фунти стерлінгів, тобто близько 60 гривень.

Згідно з митними базами, у січні 2015 року «Електроважмаш» продав британській фірмі продукції на суму еквівалентну 260 тисячам доларів США. У тому ж місяці її перепродали російській компанії «Елмаш-ЛТО» за понад 320 тисяч доларів, тобто на чверть дорожче. Схожа операція була у лютому. Тоді завод продав британській фірмі електродвигуни на 94 тисячі доларів. А російська «Елмаш-ЛТО» заплатила за них 115 тисяч, тобто на 20% більше. Таким чином, «Електроважмаш» недоотримав 20-25%, які залишилися британській фірмі-посереднику, існування якої не дає жодного економічного зиску заводові.

Чинний і вже колишній директори вважають, що в існуванні фірм-посередників немає нічого страшного. «Це наші замовники і це не офшорні компанії. Вони вийшли на нас із замовленнями, і ми їм постачаємо нашу продукцію», – заявив виконувач обов’язків директора держпідприємства «Електроважмаш» Дмитро Костюк.

Журналісти програми «Схеми» навідались до фірм-посередників за їхніми лондонськими офіційними адресами і переконалися, що це просто місця масової реєстрації компаній з усього світу і жодних послуг, окрім юридичної адреси, вони не надають.

ДП «Електроважмаш» належить до сфери управління Міністерства економічного розвитку і торгівлі України. Це підприємство виробляє обладнання для багатьох видів електростанцій: гідро- та турбогенератори для теплових і атомних електростанцій. Другий основний вид продукції – тягове обладнання для тепловозів і електровозів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG