Доступність посилання

ТОП новини

У США до довічного ув’язнення засудили «таліба із Росії»


Ірек Хамідуллін
Ірек Хамідуллін

Окружний суд у штаті Вірджинія за звинуваченнями в участі в афганському ісламістському рухові «Талібан» засудив до довічного ув’язнення громадянина Росії Ірека Хамідулліна.

Сам Хамідуллін назвав звинувачення в тероризмі брехнею. «Я роблю те, що Ісус Христос сказавробити. Я не визнаю ваше право, не визнаю цей суд, з зневажаю його», – заявив підсудний російською мовою через перекладача.

Його звинувачували за 15 пунктами, які включають змову з метою надання і наданні матеріальної підтримки терористам, змову з метою і замаху на знищення повітряного судна Збройних сил США та змову з метою і замаху на вбивство громадянина США.

За повідомленнями, 55-річного нині громадянина Росії Хамідулліна затримали в Афганістані ще в листопаді 2009 року, де він, як вважають, брав тоді участь у нападі на американських військових та афганських прикордонників у провінції Хост, і дотепер утримували в тій країні.

За даними Федерального бюро розслідувань, Ірек Хамідуллін, який за радянських часів був офіцером, командиром танкістів, пізніше перейшов на бік афганських талібів і, зокрема, співпрацював із так званою «мережею Хаккані» – угрупованням, пов’язаним із «Талібаном».

Він став першим іноземцем, затриманим на полі бою в Афганістані, який після утримання в американському ув’язненні на афганській території був доставлений до суду до США.

XS
SM
MD
LG