Доступність посилання

ТОП новини

СБУ повідомила про підозру генералам РФ, які командували авіаударами по Бородянці


Руйнування через російські обстріли в Бородянці на Київщині, 6 квітня 2022 року
Руйнування через російські обстріли в Бородянці на Київщині, 6 квітня 2022 року

Служба безпеки України повідомила про оголошення підозри двом російським генералам, які командували авіаударами по багатоповерхівках під час боїв за Київ, за статтями про «порушення законів і звичаїв війни, поєднаних з умисним вбивством, вчинених за попередньою змовою групою осіб».

У СБУ уточнили, що під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну фігуранти командували бомбардуванням житлових масивів селища Бородянка на Київщині.

«У результаті комплексних заходів задокументовано воєнні злочини генерал-полковника Олександра Чайка – командувача Східного військового округу збройних сил Росії; генерал-лейтенанта Володимира Кравченка – командувача 11-ї армії військово-повітряних сил і протиповітряної оборони збройних сил РФ», – йдеться в повідомленні.

За даними слідства, на початку березня 2022 року Чайко віддав прямий наказ на вогневе ураження багатоквартирних будинків у центрі Бородянки, а для виконання цього завдання Кравченко задіяв винищувачі-бомбардувальники СУ-34 і штурмовики СУ-25 зі складу 303-ї змішаної авіаційної дивізії РФ.

«Під час вильотів ворожі літаки випустили 500-кілограмові фугасні авіабомби на житлові будинки, в яких на той час перебували мирні жителі Бородянки. Унаслідок повітряної атаки рашисти зруйнували шість багатоквартирних будинків, що призвело до загибелі понад 30 місцевих жителів, зокрема – малолітньої дівчинки. Крім того, частину постраждалих мешканців досі не ідентифіковано, їх вважають зниклими безвісти», – йдеться в повідомленні.

У СБУ повідомили, що в ході слідства провели понад 200 експертиз. «Тривають комплексні заходи для притягнення зловмисників до відповідальності. Обох воєнних злочинців буде знайдено і покарано», – кажуть у Службі безпеки.

За даними Офісу генпрокурора, станом на 4 березня від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україні зафіксували понад 126,7 тисячі злочинів агресії і воєнних злочинів, у справі щодо агресії РФ підозрюваними є 689 представників військово-політичного керівництва Росії.

Частину Київської області було окуповано російськими військами у перші дні повномасштабного вторгнення. 2 квітня Київщина була звільнена від російських військ. Під час окупації, як встановили правоохоронні органи України, російські військові чинили різні злочини – розстріли мирного населення, зґвалтування, викрадення і тортури. Наразі ці злочини розслідують СБУ й органи прокуратури.

Кремль «категорично відкидав будь-які звинувачення у вбивствах цивільних», навіть попри те, що факти вбивств цивільних у період російської окупації були підтверджені супутниковими знімками і численними свідченнями.

Форум

XS
SM
MD
LG