Доступність посилання

ТОП новини
Артилерист 148-ої окремої артилеристської бригади «ДШВ» за роботою. 20 квітня 2024, Донецька область
Артилерист 148-ої окремої артилеристської бригади «ДШВ» за роботою. 20 квітня 2024, Донецька область

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі та півдні України, а також щоденно обстрілює цивільне населення та інфраструктуру

АсМАП: працівники ТЦК знімають водіїв фур із міжнародних рейсів і мобілізують

Українські міжнародні перевізники скаржаться, що під час повернення в Україну з-за кордону співробітники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) знімають їх прямо з рейсів. Про це повідомляє Асоціація міжнародних автоперевізників (АсМАП), до якої звертаються постраждалі компанії.

Декілька водіїв зняли в Закарпатській області на посту Нижні Ворота. Їх зупиняють, перевіряють документи та пропонують поїхати до ТЦК. Якщо вони відмовляються, їх доставляють силоміць. Обіцяють, що перевірять документи та відпустять, але після проходження військово-лікарської комісії відправляють до навчального центру. Звʼязок із такими водіями майже одразу зникає, тим часом автомобілі стоять на дорозі чи пункті пропуску, де їх залишили, доки інший водій їх не забере. При цьому саме мобілізовані водії несуть відповідальність за вантаж, який вони залишають на дорозі.

«Хочу звернутися офіційно до міністра оборони, міністра інфраструктури – давайте сядемо за стіл, обговоримо всі проблеми і знайдемо шляхи розвʼязання цих проблем. Не можна на автомобільних магістралях вилучати водіїв, забирати їх, кидаючи вантаж та автомобіль на трасі… Людина має знати, виходячи в рейс, доїде вона додому чи не доїде», – сказав президент АсМАП Леонід Костюченко.

Асоціація нагадала, що транспортне забезпечення належить до життєво важливих сфер економіки.

Реакції органів влади на це звернення наразі немає.

Україна через війну частково зупинила дотримання Конвенції з прав людини

Україна подала до Ради Європи заявку про часткове зупинення дії деяких пунктів Європейської конвенції з прав і свобод людини у звʼязку з воєнним станом. Відповідний документ опублікований на сайті міжнародної організації 28 квітня, саму заявку було подано ще 4 квітня.

Згідно із документом, Україна на час війни припинить дотримуватися таких положень Конвенції:

  • недоторканність житла;
  • таємниця листування, телефонних переговорів та іншої кореспонденції;
  • невтручання в особисте й сімейне життя;
  • свобода пересування та вільний вибір місця проживання;
  • право на свободу думки й слова;
  • вільне вираження поглядів і переконань, а також право збору, зберігання й поширення інформації;
  • право на проведення зборів, мітингів і страйків;
  • право володіти, користуватися і розпоряджатися своїм майном.

Документ містить перелік конкретних заходів і дій, які можуть бути запроваджені під час воєнного стану на порушення Конвенції:

  • примусове відчуження приватного або комунального майна для потреб держави;
  • запровадження комендантської години;
  • особливий режим в'їзду та виїзду, обмеження пересування громадян та іноземців, руху транспорту;
  • огляд речей, транспорту, багажу, вантажів, службових приміщень і житла громадян;
  • заборона громадянам, які перебувають на воєнному чи спеціальному обліку, змінювати місце проживання чи перебування без належного дозволу.

В Україні триває воєнний стан і загальна мобілізація через повномасштабне вторгнення Росії. Під час дії запровадженого 24 лютого режиму воєнного стану військові мають право вилучати автотранспорт і деяку техніку у підприємств усіх форм власності, органів влади та самоврядування, а також у цивільних осіб.

Прикордонслужба про спроби російських ДРГ зайти в Україну: «це може бути один-два рази на тиждень»

Російські диверсійно-розвідувальні групи постійно намагаються зайти в Україну через кордон з Росією, такі спроби фіксують періодично, заявив речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко в інтерв’ю «Укрінформу».

«Щоденно обстрілюються прикордонні області. Туди постійно заходять ворожі диверсійно-розвідувальні групи. Так, з початку 2023 року почали заходити ворожі ДРГ на Чернігівщину, потім їх кількість збільшилася по Сумській області. На кінець минулого року, значна активність спостерігалась і на Харківщині. На даний момент найбільша активність – на Сумщині», – сказав Демченко.

«Не кожного дня викривається спроба заходу ворожої ДРГ. Вони не ходять по графіку. Але певна періодичність фіксується. Це може бути один-два рази на тиждень», – додав він.

Мінагропрод: кордон України з Польщею розблокований, переговори триватимуть

Міністр агрополітики України Микола Сольський привітав припинення багатомісячної блокади кордону польськими протестувальниками, яка, за його словами, відбулася після продуктивних переговорів із Польщею.

«Висловлюємо вдячність польському міністерству за конструктивну роботу з розблокування кордону. А також галузевим асоціаціям обох країн. Переговори, які тривали, були нелегкими, але головне, що ми маємо результат», – цитує слова міністра пресслужба Міністерства аграрної політики і продовольства.

У міністерстві додали, що переговори між міністерствами й асоціаціями продовжуватимуться і надалі.

«Сторони домовилися щомісяця обмінюватися цифрами щодо транзиту сільськогосподарської продукції, щоб контролювати ситуацію. Наступна зустріч міністрів сільського господарства України і Польщі запланована на 7 травня, на ній обговорять умови співпраці влітку», – йдеться в повідомленні.

Західні аналітики спрогнозували розвиток подій російсько-української війни на найближчі місяці

Пакет військової допомоги, схвалений Конгресом США, а також допомога європейських союзників України – чи цього достатньо, щоб ЗСУ змогли не лише зупинити просування російських військ, а звільнити окуповані території? Які прогнози щодо розвитку подій російсько-української війни на найближчі місяці і літо? Голос Америки зібрав думки західних аналітиків.

Надана Україні після тривалої паузи військова допомога, найімовірніше, дозволить українським силам «захищатися від російських наступальних зусиль влітку», – вважає більшість аналітиків. І то, якщо ЗСУ вирішить проблему із браком живої сили і навчанням новобранців.

ISW: обмежений контрнаступ ЗСУ можливий наприкінці 2024

Україна зможе почати обмежені контрнаступальні операції наприкінці цього року, йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни, опублікованому 27 квітня

«Україна, із високою ймовірністю, стабілізує лінію фронту вже у наступні місяці і можливо матиме здатність проводити обмежені контрнаступальні операції наприкінці 2024, або на початку 2025 року», – вказують аналітики.

Росія продовжує застосовувати інновації на полі бою, але має значні тактичні провали, йдеться у звіті ISW. А українці завдяки західній допомозі зможуть позбутись обмежень щодо боєприпасів, а в наступні місяці нестачу в живій силі буде зменшено, припускають аналітики.

«Здатність України повернути всю свою територію в довгостроковій перспективі залежить від багатьох майбутніх рішень на Заході, у Кремлі та в Києві», – наголошують аналітики ISW.

Чат-боти ГУР, СБУ і «єВорог» у Telegram відновили свою роботу

Офіційні українські чат-боти Головного управління розвідки та Служби безпеки, а також бот Міністерства цифрової трансформації «єВорог» у месенджері Telegram відновили роботу. Про це повідомив центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки SPRAVDI. У цьому можна переконатись при спробі скористатись чат-ботами.

«Головний бот розвідки» був створений для зв’язку з українцями на окупованих територіях та отримання інформації про сили та засоби військ РФ, дислокацію російських високопосадовців і колаборантів.

За допомогою чат-боту «STOP Russian War» від СБУ можна повідомляти про пересування російських диверсійно-розвідувальних груп, військ та техніки РФ.

Також подібні функції виконує бот «єВорог», через який можна відправити точну геолокацію розташування військ РФ, а також передати фото та відео техніки.

Казахстан заперечив повідомлення про продаж списаних літаків для ЗСУ

Казахстанське державне підприємство, яке займається імпортом й експортом озброєння і військової техніки, заперечило повідомлення про продаж списаних військових літаків для потреб Збройних сил України.

Зазначається, що торги з реалізації авіаційної техніки з умовою обов’язкової ліквідації провели «у суворій відповідності до вимог чинного законодавства» серед юридичних осіб Казахстану, які мають відповідні ліцензії.

«Іноземні компанії до торгів не допускалися», – йдеться у поширеній 28 квітня заяві «Казспецекспорту».

За повідомленням, відповідно до договорів, всі літаки, вузли і агрегати до них будуть утилізовані «на території балансоутримувачів методами, що виключають відновлення в початковий стан». Вони вивозитимуться «тільки у вигляді брухту кольорових металів».

FT: європейські банки заплатили Росії вчетверо більше податків, ніж до повномасштабної війни

За підсумками 2023 року європейські банки, які продовжують працювати в Росії, заплатили до її бюджету 800 мільйонів євро податків, це в чотири рази більше, ніж до повномасштабного російського вторгнення в Україну, підрахувало видання Financial Times.

Сім найбільших за розміром активів у Росії європейських банків – Raiffeisen Bank International, UniCredit, ING, Commerzbank, Deutsche Bank, Intesa Sanpaolo й OTP – відзвітували про сукупний прибуток у розмірі більше ніж три мільярди доларів. Це – втричі більше, ніж 2021 року.

Сплачені банками податки еквівалентні приблизно 0,4% від усіх очікуваних неенергетичних доходів російського бюджету на 2024 рік, пише FT. Газета називає це прикладом того, як іноземні компанії допомагають Кремлю підтримувати фінансову стабільність за умов війни, незважаючи на західні санкції.

Зростання прибутку європейських банків частково пояснюється коштами, які вони не можуть вивести з країни через запроваджені після повномасштабної війни обмеження з боку Росії, уточнює FT. «Ми не можемо нічого робити з російськими депозитами, окрім як зберігати їх у центральному банку. Тому зі зростанням відсоткових ставок зростали і наші прибутки», – цитує газета керівника неназваного європейського банку з російською філією.

Крім цього, прибуток європейських банків виріс завдяки санкціям, які позбавили їхніх російських конкурентів доступу до міжнародної платіжної системи Swift. Через це західні банки в Росії стали привабливішими, пише FT.

Через методику дослідження до розрахунків FT не увійшли американські банки Citigroup і JPMorgan, які заплатили до російського бюджету майже 60 мільйонів доларів податків у 2023 році.

СБУ: подружжю із Сумщини загрожує довічне ув’язнення за коригування «Градів» РФ на позиції ЗСУ

Контррозвідка Служби безпеки України заявила, що спіймала «на гарячому» подружжя на Сумщині. Їх підозрюють у співпраці з російською розвідкою і підготовці ударів по підрозділах Збройних сил України на північно-східних позиціях, інформує пресслужба СБУ.

Для обстрілу позицій ЗСУ війська РФ планували застосувати різні види озброєння, включаючи реактивні системи залпового вогню БМ-21 «Град», зазначила служба безпеки.

За даними слідства, подружжя безробітних місцевих жителів дистанційно працювало на російську спецслужбу через анонімний чат у месенджері.

«Для виконання ворожого завдання зрадники на власному автомобілі об’їжджали прикордоння, де відслідковували позиції Сил оборони. Під час обшуку у затриманих вилучено мобільні телефони, які вони використовували для позначення геолокацій ЗСУ на ґуґл-картах», – йдеться у повідомленні.

Вказано, що слідчі Служби безпеки повідомили затриманим про підозру за державну зраду. Їм загрожує довічне ув’язнення.

Правоохоронці регулярно повідомляють про затримання у різних регіонах України підозрюваних у колабораціонізмі, підривній діяльності на шкоду Україні, державній зраді.

Державне бюро розслідувань від початку повномасштабного вторгнення Росії розслідує 2 150 кримінальних проваджень щодо підозрюваних у злочинах проти національної безпеки України.

ДСНС: дані про «евакуацію» із Кременчуцького району є «ворожим вкидом»

Державна служба з надзвичайних ситуацій заявила, що інформація про евакуацію з деяких населених пунктів Кременчуцького району Полтавської області не відповідає дійсності.

«Через месенджер Telegram розповсюджується інформація нібито від ДСНС України щодо проведення «евакуації» з низки населених пунктів Кременчуцького району Полтавщини через ймовірні ракетні обстріли. ДСНС України інформує, що такі повідомлення є ворожим інформаційним вкидом, спрямованим на дестабілізацію ситуації», – йдеться в повідомленні, оприлюдненому ввечері 28 квітня.

Раніше цього місяця в Міністерстві внутрішніх справ попередили, що інформація щодо так званої евакуації з Харкова є фейком і «ворожим інформаційним вкидом, спрямованим на дестабілізацію ситуації в Україні».

Російські військові регулярно з різних видів озброєння – ударними БПЛА, ракетами, КАБами, РСЗВ – атакують українські регіони. Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

Унаслідок обстрілів РФ за минулу добу сімох людей поранено у трьох областях України

Через обстріли військ Росії за минулу добу сім людей зазнали поранень у Донецькій, Харківській та Запорізький областях. Про атаки РФ заявила місцева влада і в інших регіонах України.

Вночі та вранці 29 квітня російські війська здійснили обстріл Краснопільської та Есманьської громади Сумської області, повідомляє обласна військова адміністрація.

«Росіяни здійснили шість обстрілів прикордонних територій та населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 41 вибух», – вказано у повідомлені.

За минулу добу РФ обстріляла Сумську область 35 разів. Зафіксовано 127 вибухів, інформує влада.

У Харківській ОВА розповіли, що артилерійських і мінометних ударів з боку Росії зазнали близько 15 населених пунктів області. Авіаційний обстріл зафіксований у Великій Писарівці.

ЗСУ просуваються на півдні, але втрачають села на сході. Як РФ «примусити» до миру

Ексміністра Грузії з євроінтеграції затримали на акції проти закону про «іноагентів» у Тбілісі

Колишнього держміністра Грузії з євроінтеграції, старшого наукового співробітника Фонду Ронделі Алексі Петріашвілі затримали ввечері 28 квітні на акції в Тбілісі проти закону про «іноагентів», передає проєкт Радіо Свобода «Ехо Кавказу».

Телекомпанія «Формула» показала кадри затримання Петріашвілі. У МВС Грузії заявили, що його затримали за статтями 166 і 173 адміністративного кодексу (дрібне хуліганство і непокора поліції).

У столиці Грузії Тбілісі 28 квітня відбувся марш опозиції проти закону про так званих «іноземних агентів». Протестувальники пройшли від площі Республіки до парламенту Грузії в центрі міста. Учасники ходи скандували назву країни та гасло «Ні російському закону». На будівлю парламенту було спроєктовано напис «Росія – окупант» і прапор Грузії.

Ситуація біля парламенту Грузії загострилася, коли учасники акції спробували знести штучні огорожі, розташовані біля будівлі законодавчого органу. Демонстранти хотіли пройти до сцени, яку встановили до мітингу владної партії «Грузинська мрія», запланованого на 29 квітня.

Радіо Свобода Weekly: Суд заарештував ще одного з керівників УПЦ (МП)

Інформацію про важливі події та вибрані ексклюзивні матеріали Радіо Свобода за тиждень, що минув, пропонуємо вашій увазі у цій добірці.

Суд заарештував намісника Святогірської лаври без права виходу під заставу – прокуратура

Суд взяв митрополита УПЦ (МП), настоятеля Святогірської лаври Арсенія (Ігоря Яковенка) під варту в справі про ймовірне поширення інформації про розташування військових.

«За клопотанням прокурорів Донецької обласної прокуратури уродженцю Республіки Карелія РФ, який обґрунтовано підозрюється у несанкціонованому поширенні інформації про розміщення Збройних Сил України, обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без альтернативи внесення застави», – повідомила Донецька обласна прокуратура.

Слідство стверджує, що у вересні 2023 року настоятель Святогірської Свято-Успенської лаври УПЦ (МП) під час своєї проповіді розповів вірянам про місця розташування блокпостів, а також підрозділів ЗСУ, СБУ, НПУ й Сил оборони України на території Святогірської міської громади. Більше інформації тут і тут

Керченський міст і ATACMS: чи справді Україна тепер може зруйнувати найвідоміший путінський проєкт

Рішення США нарешті надати Україні ATACMS, на думку оглядачів, ймовірно свідчать не лише про те, що США змінюють стратегію стримування Росії, а й про те, що у Вашингтоні визнають право України знищити Керченський міст. На чому базуються такі висновки? Думки політиків і експертів зібрав Голос Америки.

«Якщо хтось не мав нагоди сфотографувати Керченський міст, ще є час», - написав в соцмережі Х колишній міністр закордонних справ країни Лінас Лінкявічус.

Відомий литовський дипломат, який тепер служить послом Литви в Швеції, Лінкявічус, додав до допису фотоколаж кримського мосту, а також запуску ракети.

Очільник Пентагону прокоментував зміну рішення США щодо надання Україні далекобійних ракет ATACMS. Він зазначив, що насамперед його непокоїла здатність Сполучених Штатів захистити себе, а також підтримати власні спроможності.

«За два роки речі змінюються. Створюється більше боєприпасів... тож ми перебуваємо в хорошому становищі. Ми залишимося в хорошому становищі. І я думаю, що потенціал, який матиме Україна, – це хороший потенціал. Тож, їм вирішувати, як і коли їх використовувати, і ми сподіваємося, що вони створять досить гарний ефект,» – сказав Остін.

Війська РФ за добу втратили понад 1300 військових – Генштаб ЗСУ

Російська армія за час повномасштабного вторгнення в Україну втратила близько 467 470 своїх військових, зокрема 1320 – за останню добу – такі дані станом на ранок 29 квітня наводить український Генштаб.

Щодо втрат російської техніки, то в командуванні заявили про такі:

  • танки ‒ 7285 (+6 – за останню добу)
  • бойові броньовані машини ‒ 14007 (+16)
  • артилерійські системи – 11985 (+37)
  • РСЗВ – 1051 (+1)
  • засоби ППО ‒ 778 (+2)
  • літаки – 348
  • гелікоптери – 325
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 9528 (+21)
  • крилаті ракети ‒ 2124
  • кораблі /катери ‒ 26
  • підводні човни – 1
  • автомобільна техніка й автоцистерни – 16109 (+44)
  • спеціальна техніка ‒ 1974 (+3).

Генштаб повідомив про 131 зіткнення на фронті: 55 атак ЗСУ відбили на Авдіївському напрямку

Генеральний штаб Збройних сил України повідомив, що протягом доби на фронті було 131 бойове зіткнення, українські військові відбивали атаки російських сил на сімох напрямках.

Найбільше атак – 55 – ЗСУ відбили на Авдіївському напрямку, кажуть у Генштабі.

«Загалом ворог завдав одного ракетного і 82 авіаційних ударів, здійснив 108 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ і населених пунктах», – йдеться в повідомленні.

Напередодні головнокомандувач Збройних сил Олександр Сирський підтвердив, що ситуація на фронті загострилась, Росія активно атакує по всій лінії фронту і має тактичні успіхи на деяких напрямках.

В ISW проаналізували дані про просування сил РФ на захід від Авдіївки і відхід ЗСУ на нові рубежі

Попри те, що нещодавні успіхи Росії на північний захід від Авдіївки спонукали українські сили відійти деяких позицій уздовж лінії фронту на захід від Авдіївки, цей відхід ще не сприяв швидким тактичним досягненням Росії, заявили в американському Інституті вивчення війни (ISW).

«Російські сили навряд чи досягнуть глибшого оперативного просування в цьому районі найближчим часом», – йдеться у звіті, оприлюдненому 28 квітня.

Аналітики згадали, що напередодні головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський підтвердив, що ситуація на фронті загострилася, Росія активно атакує по всій лінії фронту і має тактичні успіхи на деяких напрямках, а найбільш складна ситуація на Покровському і Курахівському напрямках. Він зауважив, що підрозділи Сил оборони перемістилися на нові рубежі західніше від Бердичів, Семенівки і Новомихайлівки.

«До розвалу Росії потрібно готуватися» – учасники конференції у США

Учасники конференції, що відбулася нещодавно у Вашингтоні в Фундації Джеймстаун (The Jamestown Foundation), вважають, що на місці Росії рано чи пізно постануть нові незалежні держави, бо такі народи, як татари, чеченці, ерзя, черкеси, буряти і десятки інших, так само, як і колишні народи радянських республік, мають право на незалежне існування у власних кордонах.

У Десятому Форумі вільних держав Постросії, що відбувся у Вашингтоні, брали участь лідери національно-визвольних рухів поневолених Москвою народів, а також представники політичного та дипломатичного сектору держав ЄС та США.

Організація була створена навесні 2022 року в Україні у відповідь на повномасштабну агресію Росії, і вона об'єднує активістів з таких територій, як Башкортостан, Саха (Якутія), Інгрія (Ленінградська область), Черкесія, Чувашія, Сибір, Бурятія, Карелія, Інгушетія, Кубань, Алтай, Псков, Тува, Урал, Новгород, Помор'я, Дон та багато інших, які виступають за звільнення своїх народів від російського колоніального панування. Читайте про це тут

Російські слідчі стали вербувати на війну фігурантів кримінальних справ – ЗМІ

Співробітники російського Слідчого комітету та інших слідчих органів вербують добровольців на війну в Україну, пише видання «Коммерсант» із посиланням на джерела в адвокатській спільноті.

Представники слідства стали надавати фігурантам кримінальних справ папір під назвою «Розʼяснення», в якому йдеться про те, що вони можуть звільнитися від кримінальної відповідальності, уклавши контракт із міністерством оборони РФ. Документ не поширюється лише на підозрюваних у педофілії, тероризмі, диверсії, державній зраді та деяких інших злочинах.

Якщо фігурант справи погоджується, його передають військовим, які укладають із ним контракт. Потім за клопотанням командира частини, в якій служитиме обвинувачений, слідчий призупиняє, а згодом і припиняє кримінальне переслідування. Щоб повністю позбутися кримінальної справи, потрібне звільнення зі збройних сил або отримання державної нагороди.

За словами одного зі співрозмовників видання «Коммерсант», такий порядок уже діє на окупованих територіях України та в найближчих до них російських регіонах. «Поступово його поширюють і на інші субʼєкти», – додає видання.

«По суті, слідчим делегували роль агітаторів серед підозрюваних та обвинувачених на укладання контракту про проходження військової служби в умовах проведення спеціальної військової операції. Я вважаю це не зовсім правильним, оскільки завдання слідства полягає в збиранні доказів у кримінальній справі, а не в рекрутстві новобранців», – зазначив адвокат Роман Кандауров.

Дотепер у Росії на контракт до війська систематично брали вʼязнів – спершу до угруповання ПВК «Вагнер», згодом – до спеціальних підрозділів міністерства оборони.

Тепер у Росії наростає хвиля злочинів, вчинених помилуваними за участь у війні проти України кримінальниками. Лише за три тижні квітня російські медіа писали про п'ять гучних справ, які стосуються помилуваних Путіним учасників так званої «СВО».

Видання «Верстка» дослідило російські судові документи і з'ясувало, що за 2023 рік щодо помилуваних президентом Росії Путіним найманців так званої ПВК «Вагнера» було порушено щонайменше 190 кримінальних справ. Серед них 20 справ про вбивство або замах на вбивство, а також про зґвалтування, пограбування, злочини, пов'язані з наркотиками, та інші кримінальні правопорушення.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG