Доступність посилання

ТОП новини

Керченський міст і ATACMS. У ГУР заявили про намір зруйнувати міст між Кримом і Росією


Керченський міст, що з'єднує Росію із окупованим Кримом
Керченський міст, що з'єднує Росію із окупованим Кримом

Рішення США нарешті надати Україні ATACMS, на думку оглядачів, ймовірно свідчать не лише про те, що США змінюють стратегію стримування Росії, а й про те, що у Вашингтоні визнають право України знищити Керченський міст. На чому базуються такі висновки? Думки політиків і експертів зібрав Голос Америки.

«Якщо хтось не мав нагоди сфотографувати Керченський міст, ще є час», - написав в соцмережі Х колишній міністр закордонних справ країни Лінас Лінкявічус.

Відомий литовський дипломат, який тепер служить послом Литви в Швеції, Лінкявічус, додав до допису фотоколаж кримського мосту, а також запуску ракети.

Представник російської місії при ООН Полянський відреагував на допис Лінкявічуса, вказавши в Х, що автори подібних дописів пізніше про них пошкодують.

Україна може застосувати далокобійну зброю

В США підтверджують – Україна може застосовувати далекобійну зброю в окупованих частинах своєї країни. Один із високопосадовців Пентагону вказав, що Україна зможе використовувати далекобійні системи, щоб більш ефективно вражати цілі в окупованому Криму, повідомляє The New York Times.

Україна отримала далекобійні ракети Storm Shadow/SCALP від Британії та Франції. Про те, що в новому пакеті допомоги Україна отримає більш далекобійні ATACMS, повідомили в Пентагоні США.

Як стало відомо цього тижня, США вже надавали Україні ATACMS, які та застосувала.

Україна просить також ракети Taurus від Німеччини.

Ми зробимо це в перший половині 2024
ГУР

Видання The Guardian із посиланням на джерела в українському ГУР вказала, що українське відомство має намір незабаром вивести Керченський міст з ладу.

«Ми зробимо це в перший половині 2024», – сказав український посадовець виданню. Хоча автор статті в британському виданні і висловив сумнів у здатності ГУР провести таку операцію, він отримав запевнення від неназваного посадовця українського відомства, що ГУР «має більшість засобів, щоб досягти цієї мети».

ATACMS
ATACMS

«Їм вирішувати, як і коли їх використовувати» – Остін

Сполучені Штати оголосили про надання Україні довгострокової військової допомоги на суму 6 мільярдів доларів, найбільшого пакета допомоги за весь час російського вторгнення. Про це на брифінгу за підсумками наради зі союзниками заявив міністр оборони США Ллойд Остін.

Контактна група з оборони України, відомою як «Рамштайн» на своєму 21-му засіданні, яке відбулося в режимі онлайн 26 квітня, узгодила допомоги, що включив найбільш потрібні Україні види зброї та боєприпасів.

...критично важливі перехоплювачі для українських систем протиповітряної оборони Patriot і NASAMS...
Остін

«Це найбільший обсяг безпекової допомоги, щодо якого ми сьогодні взяли зобов'язання. Він включатиме критично важливі перехоплювачі для українських систем протиповітряної оборони Patriot і NASAMS, більше систем протидії безпілотникам і допоміжне обладнання, значну кількість артилерійських боєприпасів і боєприпасів повітря-земля, а також технічне обслуговування та підтримку», – сказав Остін.

Також він прокоментував зміну рішення США щодо надання Україні далекобійних ракет ATACMS. Він зазначив, що насамперед його непокоїла здатність Сполучених Штатів захистити себе, а також підтримати власні спроможності.

«За два роки речі змінюються. Створюється більше боєприпасів... тож ми перебуваємо в хорошому становищі. Ми залишимося в хорошому становищі. І я думаю, що потенціал, який матиме Україна, – це хороший потенціал. Тож, їм вирішувати, як і коли їх використовувати, і ми сподіваємося, що вони створять досить гарний ефект,» – сказав Остін.

Міністр оборони США Ллойд Остін під час пресконференції після завершення засідання Контактної групи з питань оборони України. Вашингтон, 26 квітня 2024 року
Міністр оборони США Ллойд Остін під час пресконференції після завершення засідання Контактної групи з питань оборони України. Вашингтон, 26 квітня 2024 року

При цьому голова Об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Чарльз Браун за підсумками засідання Контактної групи у форматі Рамштайн наголосив, що «битва в Україні – це не просто віддалена боротьба», а йдеться про те, щоб «запобігти ширшому конфлікту, який потенційно може глибше втягнути інших у тривалі збройні протистояння».

Він зазначив, що додаткове фінансування, ухвалене Конгресом, здатне «допомогти формувати майбутнє».

Це пакет допоможе формувати майбутнє
Браун

«Ви запитуєте про те, яким тривалим буде його ефект. Я думаю, що є певний ефект у найближчій перспективі, тому що тепер українцям не обов’язково економити те, що вони мають, бо вони знають, що з цього пакету надходять певні речі, і будуть надходити додаткові пакети завдяки додатковому фінансуванню, яке надає їм більше гнучкості та можливостей для виконання», – сказав Браун.

На Керченському мосту
На Керченському мосту

Відкриваючи зустріч Контактної групи з оборони України 26 квітня, міністр оборони США Ллойд Остін оголосив, що «цього року в Україну почне прибувати понад ескадрилья наданих безоплатно [винищувачів] F-16, а також пілоти та інженери, які були підготовлені членами цієї Контактної групи».

Він також нагадав, що Контактна група, яка провела своє 21-ше засідання, вперше зібралася два роки тому і «за два роки члени групи пообіцяли надати понад 70 систем протиповітряної оборони середньої та великої дальності разом із тисячами ракет. Ми надали понад 3000 одиниць бронетехніки, у тому числі понад 800 основних бойових танків. Ми передали Україні десятки тисяч протитанкових ракет».

Керченський міст
Керченський міст
  • Росія гібридно окупувала Крим наприкінці лютого 2014 року, застосувавши військові підрозділи без пізнавальних знаків, захопивши кримський парламент, а потім провівши незаконний референдум про приєднання півострова до РФ.
  • До початку широкомасштабного вторгнення російської армії (24 лютого 2022 року) Україна не завдавала ударів по території окупованого Криму.
  • Тепер ЗСУ регулярно атакують російські військові об'єкти на території Криму. Ці цілі є законними для України, оскільки належать окупантам, які захопили її суверенну, визнану міжнародним правом, територію.
  • Україна вже завдавала ударів по Кримському мосту, але не дальнобійними артилерійськими системами, а дронами.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG