Доступність посилання

ТОП новини

«Готова майже на 80%». Росія продовжує будувати нову залізницю в окупації: які загрози для фронту


Нова залізниця має простягатися по новоокупованих територіях від російського Ростову-на-Дону до анексованого Криму
Нова залізниця має простягатися по новоокупованих територіях від російського Ростову-на-Дону до анексованого Криму

Залізниця від російського Ростова-на-Дону до Криму через новоокуповані території України може становити проблему для українських військ, заявив в ефірі телемарафону очільник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов. Водночас він зазначив, що Сили оборони України зможуть впоратися з ділянками, прокладеними на суходолі.

Чи будує Росія нову залізницю до окупованого Криму через Запорізьку і Херсонську області? На якому етапі наразі будівництво колій і коли їх зможуть використовувати російські війська – зʼясовував проєкт Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

«Будівництво просувається на північ»

Про початок будівництва залізниці від Якимівки до Ростова-на-Дону через Бердянськ і Маріуполь у листопаді минулого року говорив призначений Росією керувати окупованою частиною Запорізької області Євген Балицький.

Президент Росії Володимир Путін у березні цього року повідомив, що залізниця від Ростова-на-Дону до Донецька, Маріуполя та Бердянська вже начебто відновлена. Він також зазначив, що незабаром залізниця пройде до Севастополя, і вона має стати альтернативою Керченському мосту, переконаний Путін.

Володимир Путін
Володимир Путін

Кореспондент Центру журналістських розслідувань Сергій Старушко розповів «Новинам Приазов’я», що будівництво активно просувається на північ від Маріуполя на окупованій частині Донецької області.

Тепер вони у більш ніж 200 кілометрів зрізатимуть крюк
Сергій Старушко

«Ця ділянка близько 60 кілометрів, і за останніми даними, вона готова вже майже на 80%. Тобто там окупантам залишилося укласти рейок кілометрів 13 і буде в них ця ділянка. Вона зменшить їм час та відстань на логістику. Якщо раніше, наприклад, з Таганрогу спочатку їм потрібно було потяги гнати аж через Донецьк або Іловайськ, щоб вони дісталися ближче до східного або південного фронту. А тепер вони у більш ніж 200 кілометрів зрізатимуть крюк», – зазначив журналіст.

«Підготовчі роботи на Запоріжжі»

Тим часом на окупованій території Запорізької області поки що ведуться підготовчі роботи, каже журналіст. За його словами, ця гілка йтиме від Маріуполя до Бердянська і врізатиметься в станцію «Трояни» у невеликому селищі за 10 кілометрів від самого Бердянська.

Місто Бердянськ Запорізької області, що розташоване на узбережжі Азовського моря, 30 квітня 2022 року
Місто Бердянськ Запорізької області, що розташоване на узбережжі Азовського моря, 30 квітня 2022 року

«І далі вона піде в бік Мелітополя, до Приазовського і далі вниз до Якимівки. Вони тягнутимуть цю гілку, яка буде в районі селища Осипенко розділятися на дві. Одна з них піде на полігон поблизу селища Новопетрівка. Там також є дуже чітко видно ознаки того, що тут йде підготовча робота саме під транспортну розв'язку. Цей полігон вони досить активно використовують, розбудовують, будують якісь і укриття. Там і техніка у них зберігається тимчасово», – розповів Старушко.

«Розширяють автошляхи»

Крім розбудови залізниці окупаційна влада активно ремонтує автомобільні шляхи, розповідає журналіст. Зокрема розширюють автомобільні дороги, як на окупованій частині Запорізької, так і Херсонської областей.

Тільки дозволяють погодні умови, вони одразу закатують все в асфальт
Сергій Старушко

«Так само від Бердянська до Маріуполя, і від Бердянська далі на північ в бік Токмака. Тут вони звісно з перших, мабуть, місяців або навіть тижнів окупації взялися ремонтувати дороги і не припиняють цю роботу навіть взимку. Тільки дозволяють погодні умови, вони одразу закатують все в асфальт. Коли дивишся відео російських каналів, блогерів, як йдуть їхні колони по шляхах через окуповані Донбас і Запоріжжя, кожен третій автомобіль – це військовий або паливозаправник», – зауважив він.

З огляду на бойові дії і окупацію Росією частини південних територій України, редакція не може отримати офіційного підтвердження про деякі озвучені свідчення чи незалежно їх перевірити.

«Військові цілі та грабунок»

Начальниця Бердянської міської військової адміністрації Вікторія Галіцина сказала «Новинам Приазов'я», що заява Путіна про завершення будівництва залізниці до Бердянська жодною іншою інформацією поки не підтверджується. Чи ведуться роботи у цьому напрямку – також невідомо.

Ротонда на набережній Азовського моря, що є одним із символів міста Бердянська Запорізької області
Ротонда на набережній Азовського моря, що є одним із символів міста Бердянська Запорізької області

«Особливо, на мою думку, увагу громадськості цей проєкт росіян викликав вже після виступу Путіна і повідомлення про прокладення цієї залізниці до Бердянська. На сьогодні ми зі свого боку постійно моніторимо ситуацію в тимчасово окупованому Бердянську і ці заяви іншими повідомленнями не підкріплені», – стверджує Галіцина.

Якщо окупаційна влада побудує цю залізницю, вона буде її використовувати як у військових цілях, так і для вивезення майна, вважає посадовиця.

Обсяги вивезення зернових, промислового обладнання, металу та інших вантажів з нашого регіону безпосередньо в Росію суттєво зросте
Вікторія Галіцина

«Якщо цю гілку все ж добудують, то використовуватимуть її в першу чергу для військових потреб. В такому випадку забезпечення російського угрупування військ на південному сході України відбуватимуться з Ростова через Крим та морським сполученням через порти Бердянська і Маріуполя. Ще одна «місія» росіян в Україні – це масовий тотальний грабунок. В разі запуску такої залізниці обсяги вивезення зернових, промислового обладнання, металу та інших вантажів з нашого регіону безпосередньо в Росію суттєво зросте. До деокупації нашого міста росіяни робитимуть все можливо, щоб максимально використати ресурси нашого регіону», – впевнена начальниця МВА.

«Зброя із Маріуполя на Волноваху»

Депутат Маріупольської міської ради Дмитро Забавін розповів, що у цьому регіоні окупанти хочуть використовувати два залізничні напрямки.

Дмитро Забавін
Дмитро Забавін

Один напрямок – через Волноваху, де є частина старої залізниці і окупанти вже поновили цей напрямок. Відповідно, вони мають можливість відправляти через нього зброю з Маріуполя безпосередньо на Волноваху, зазначив Забавін.

«Також вони будують нову гілку, яка проходить відповідно через Азовське узбережжя, тобто з Ростовської області, далі на новоазовський напрямок Новоазовського району, в Маріупольський район, далі Бердянськ відповідно, Мелітополь і до Криму. Тобто ця гілка залізнична, ще не запущена, вони працюють над цим», – каже депутат.

«Залізницю будують жителі РФ»

Залізнична гілка, яка пролягає через Волноваху, розташована відносно близько до лінії фронту, тому окупанти будуть прагнути якомога швидше побудувати лінію вздовж Азовського узбережжя, переконаний депутат. Військова логістика у них у пріоритеті.

Новоазовськ, окупована частина Донецької області
Новоазовськ, окупована частина Донецької області
В пріоритеті в окупантів зброя
Дмитро Забавін

«Коли переправляють через автодорогу зброю, БК з Ростовської області, бувають такі моменти, що є перебої з постачаннями продуктів в Маріуполі, тому і ціни вище. Той транспорт, який возить продукти, він чекає поки військова техніка проїде. Це доводить той факт, що в пріоритеті в окупантів зброя. Те ж саме буде і по залізничному шляху», – підкреслив співрозмовник.

За словами Забавіна, до будівництва залізниці на цьому напрямку залучені переважно жителі Росії.

«Взагалі окупанти не довіряють українцям, тобто маріупольцям, мешканцям Бердянська і жителям інших тимчасово окупованих міст. Ми бачимо це на прикладі Маріуполя. Коли місцевого населення залишилося 100 тисяч, а 70 тисяч завезли гастарбайтерів, відповідно більше пріоритет на працю вони дають другим. Це пов'язано з їхніми внутрішніми переконаннями, і з довгою стратегічною ціллю – замінити корінний склад населення тимчасово окупованих територій», – наголосив депутат.

«10 пар поїздів на добу»

Військовий оглядач Defence Express Іван Киричевський у коментарі «Новинам Приазов’я» також зазначив, що нова залізниця може стати для окупаційних військ ще одним способом доставки зброї на фронт. Матиме значення також пропускна здатність цієї гілки.

Іван Киричевський
Іван Киричевський

«З тих фото, які зараз є у відкритому доступі, випливає, що росіяни там роблять таку класичну одноколійну залізницю під теплотяжну тягу, яка зможе пропускати максимум 10 пар поїздів на добу. Я так підозрюю, що пасажирські навряд чи ходитимуть, тому що це класична така прифронтова залізниця. Відповідно, ми тут говоримо просто про те, що окупанти хочуть будувати ще одну з ниток живлення своїх окупаційних військ», – зауважив він.

Якщо залізницю добудують, українським військовим потрібно буде шукати способи, як ускладнити її роботу, каже експерт. При цьому він зазначив, що «вибомблювати» залізницю по кілометрах немає сенсу – досвід навіть Другої світової війни показав, що такі дії є контрпродуктивними.

«Ймовірно доведеться шукати гнучкі підходи, щоб хоч не зупинити, але хоча б просто ускладнювати росіянам роботу цієї залізниці», – каже Киричевський.

Незалежно від побудови нової залізниці Керченський міст все одно залишатиметься важливою ціллю для українських військових, додав експерт.

Пожежа на Керченському мосту на світанку в Керченській протоці. Україна, окупований Крим, 8 жовтня 2022 року
Пожежа на Керченському мосту на світанку в Керченській протоці. Україна, окупований Крим, 8 жовтня 2022 року

«Кримський міст, він все одно важливий саме для того, щоб з'єднувати тимчасово окупований півострів з так званим материком, тобто територію Російської Федерації. Зважаючи на те, що на території тимчасово окупованого Криму закрили польоти цивільної авіації, вважайте, Кримський міст – це єдина магістраль, по якій вони туди можуть доїхати, наприклад, той самий окупаційний контингент, чиновники, ФСБешники, військові, їхні родини», – підкреслив він.

  • Росія вже не використовує Керченський міст для постачання зброї «після його ураження українськими спецслужбами», розповів голова Служби безпеки України Василь Малюк в інтерв’ю телеканалу ICTV.
  • Україна має намір остаточно знищити Керченський міст у першій половині 2024 року, про це повідомило видання The Guardian із посиланням на власні джерела. За даними журналістів, Головне управління розвідки Міноборони України планує третю атаку на цей об'єкт, стверджуючи, що його знищення «неминуче».
  • Колишній секретар української Ради національної безпеки й оборони Олексій Данілов підтверджував причетність Служби безпеки країни до ударів по Керченському мосту: в жовтні 2022 року і 17 липня 2023-го.

  • Зображення 16x9

    Олена Бадюк

    Із червня 2019 року була редактором вечірнього шоу на Радіо Крим.Реалії (проєкт Радіо Свобода). Із осені 2021 року працюю в команді проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG