Доступність посилання

ТОП новини

Казахстан заперечив повідомлення про продаж списаних літаків для ЗСУ


Зазначається, що торги з реалізації авіаційної техніки з умовою обов’язкової ліквідації провели «у суворій відповідності до вимог чинного законодавства»
Зазначається, що торги з реалізації авіаційної техніки з умовою обов’язкової ліквідації провели «у суворій відповідності до вимог чинного законодавства»

Казахстанське державне підприємство, яке займається імпортом й експортом озброєння і військової техніки, заперечило повідомлення про продаж списаних військових літаків для потреб Збройних сил України.

Зазначається, що торги з реалізації авіаційної техніки з умовою обов’язкової ліквідації провели «у суворій відповідності до вимог чинного законодавства» серед юридичних осіб Казахстану, які мають відповідні ліцензії.

«Іноземні компанії до торгів не допускалися», – йдеться у поширеній 28 квітня заяві «Казспецекспорту».

За повідомленням, відповідно до договорів, всі літаки, вузли і агрегати до них будуть утилізовані «на території балансоутримувачів методами, що виключають відновлення в початковий стан». Вони вивозитимуться «тільки у вигляді брухту кольорових металів».

Сайт Stopfake.kz повідомив 28 квітня про поширення в соцмережах інформації про те, що особа, яка побажала залишитися невідомою, нібито купила в Казахстані списані військові літаки, щоб передати їх ЗСУ на запчастини. У тому ж повідомленні згадувалося, що у жовтні 2023 року Казахстан виставив на торги 117 списаних радянських винищувачів і бомбардувальників. Проєкт Stopfake.kz заявив, що чутки про продаж списаних військових літаків Казахстаном для ЗСУ є фейком.

Українська влада ці повідомлення поки не коментувала.

В англомовному виданні The Business Insider 29 квітня опубліковано статтю, в якій стверджується, що нібито США через офшори купили у Казахстану 81 утилізований бойовий літак часів СРСР. Видання посилається на українські сайти і телеграм-канали.

Підприємство «Казспецекспорт», згідно з інформацією на його сайті, було створене урядом з метою забезпечення збройних сил, інших військ і військових формувань країни і роботи «за напрямами імпорту й експорту озброєння й військової техніки, а також військового майна».

Форум

XS
SM
MD
LG