Доступність посилання

ТОП новини

Мінагропрод: кордон України з Польщею розблокований, переговори триватимуть


«Сторони домовилися щомісяця обмінюватися цифрами щодо транзиту сільськогосподарської продукції, щоб контролювати ситуацію»
«Сторони домовилися щомісяця обмінюватися цифрами щодо транзиту сільськогосподарської продукції, щоб контролювати ситуацію»

Міністр агрополітики України Микола Сольський привітав припинення багатомісячної блокади кордону польськими протестувальниками, яка, за його словами, відбулася після продуктивних переговорів із Польщею.

«Висловлюємо вдячність польському міністерству за конструктивну роботу з розблокування кордону. А також галузевим асоціаціям обох країн. Переговори, які тривали, були нелегкими, але головне, що ми маємо результат», – цитує слова міністра пресслужба Міністерства аграрної політики і продовольства.

У міністерстві додали, що переговори між міністерствами й асоціаціями продовжуватимуться і надалі.

«Сторони домовилися щомісяця обмінюватися цифрами щодо транзиту сільськогосподарської продукції, щоб контролювати ситуацію. Наступна зустріч міністрів сільського господарства України і Польщі запланована на 7 травня, на ній обговорять умови співпраці влітку», – йдеться в повідомленні.

29 квітня Державна прикордонна служба України повідомила, що в пункті пропуску «Гребенне – Рава-Руська» на кордоні України і Польщі відновили рух вантажівок.

Згаданий пункт пропуску був останнім із тих, де тривав протест польських фермерів після того, як 22 квітня вони завершили акцію біля пункту пропуску в Дорогуську, яка тривала від 9 лютого.

Водночас, за даними прикордонслужби, на в’їзд до Польщі не пропускатимуть вантажівки, які перевозять зернові культури. Цей вид вантажу може слідувати по території Польщі виключно в режимі транзиту, додали прикордонники.

Ще раніше рух вантажівок був відновлений на пунктах пропуску на польсько-українському кордоні «Шегині – Медика» і «Краковець – Корчова».

19 квітня посол України в Польщі Василь Зварич звернувся до польських фермерів і попросив припинити блокаду, щоб допомогти Україні вистояти.

Перед цим прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск закликав польських фермерів припинити блокування кордону з Україною.

9 лютого у Польщі розпочався страйк фермерів, оголошений профспілкою «Солідарність». Вони блокували всі пункти пропуску, а також дороги й автомагістралі в окремих воєводствах.

Крім заборони імпорту сільськогосподарської продукції з України, польські мітингарі виступають проти європейської аграрної політики, зокрема, проти впровадження «зеленого ладу» – йдеться про низку екологічних і кліматичних вимог. Також серед вимог – підтримка тваринництва.

20 березня польські протестувальники вийшли на загальнонаціональний страйк. Акції аграріїв відбувалися у майже 600 місцях і в них брали участь приблизно 70 тисяч людей.

Форум

XS
SM
MD
LG