Доступність посилання

ТОП новини

«Допоможіть, щоб Україна вистояла»: Зварич звернувся до польських фермерів


Посол України в Польщі Василь Зварич вважає, що блокування кордону з Україною є не лише безпідставним, але й шкідливим для економіки Польщі
Посол України в Польщі Василь Зварич вважає, що блокування кордону з Україною є не лише безпідставним, але й шкідливим для економіки Польщі

Посол України в Польщі Василь Зварич звернувся до польських фермерів, які продовжують блокувати вантажний рух на пунктах пропуску з Україною в Медиці, Корчовій, Дорогуську і Гребенному та попросив припинити блокаду.

«Допоможіть, щоб Україна вистояла, захистила себе і вас від російського агресора. Наша перемога – це гарантія того, що російський брудний чобіт ніколи не прийде у ваш дім, і ви ніколи не почуєте в Польщі звуки вибухів від російських ракет і плачу за загиблими на війні», – написав Зварич у своєму фейсбуці 19 квітня.

Посол вважає, що уряд Польщі допомагає вирішити потреби сільського господарства: «Сьогодні у Польщі, мабуть, нема більш привілейованої верстви господарської діяльності, ніж фермери».

Зварич зауважив, що уряд Польщі створив можливості отримувати субсидії і безпосередні доплати, а в інституціях ЄС переглянуто положення «зеленого ладу». Також застосовано певні обмеження у торгівлі з Україною, які запрацюють з червня цього року.

«Не вірте міфам, що українське зерно досі заливає польський ринок. Ще з квітня минулого року Україна не продає до Польщі пшениці, кукурудзи, ріпаку і насіння соняшнику. Діє продовжене урядом Польщі одностороннє ембарго на імпорт збіжжя з України. Транзит територією Польщі також фактично зведено до мінімуму, а невдовзі зійде нанівець, бо діють альтернативні маршрути в обхід Польщі», – написав дипломат.

Блокування кордону з Україною, вважає Зварич, є не лише безпідставним, але й шкідливим для економіки Польщі.

Раніше, сьогодні, прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск закликав польських фермерів припинити блокування кордону з Україною. Після саміту Європейської ради в Брюсселі Туск вказав на складне становище, в якому опинилася Україна після останніх російських атак, і закликав «всіх без винятку в Польщі не робити нічого, що може зашкодити Україні».

Уранці 18 квітня польські фермери знову заблокували пункти пропуску «Корчова – Краковець» та «Медика – Шегині». Про це Радіо Свобода повідомив один із організаторів протесту, лідер осередку аграріїв «Підкарпатське ошукане село» Роман Кондрув.

9 лютого у Польщі розпочався страйк фермерів, оголошений профспілкою «Солідарність». Вони блокували всі пункти пропуску, а також дороги й автомагістралі в окремих воєводствах.

Крім заборони імпорту сільськогосподарської продукції з України, польські мітингарі виступають проти європейської аграрної політики, зокрема, проти впровадження «зеленого ладу» – йдеться про низку екологічних і кліматичних вимог. Також серед вимог – підтримка тваринництва.

20 березня польські протестувальники вийшли на загальнонаціональний страйк. Акції аграріїв відбувалися у майже 600 місцях і в них брали участь приблизно 70 тисяч людей.

Форум

XS
SM
MD
LG