Доступність посилання

ТОП новини

У пункті «Гребенне – Рава-Руська» відновили пропуск вантажівок – прикордонники


«Оформлення і пропуск через кордон у двох напрямках здійснюється у звичайному режимі», – йдеться в повідомленні
«Оформлення і пропуск через кордон у двох напрямках здійснюється у звичайному режимі», – йдеться в повідомленні

У пункті пропуску «Гребенне – Рава-Руська» на кордоні України і Польщі відновили рух вантажівок, повідомила українські прикордонна служба 29 квітня.

«Польські фермери припинили блокування руху вантажних транспортних засобів перед пунктом пропуску «Гребенне – Рава-Руська». Оформлення і пропуск через кордон у двох напрямках здійснюється у звичайному режимі», – йдеться в повідомленні.

Водночас, за даними прикордонслужби, на в’їзд до Польщі не пропускатимуть вантажівки, які перевозять зернові культури. Цей вид вантажу може слідувати по території Польщі виключно в режимі транзиту, додали прикордонники.

Згаданий пункт пропуску був останнім із тих, де тривав протест польських фермерів після того, як 22 квітня вони завершили акцію біля пункту пропуску в Дорогуську, яка тривала від 9 лютого.

Ще раніше рух вантажівок був відновлений на пунктах пропуску на польсько-українському кордоні «Шегині – Медика» і «Краковець – Корчова».

19 квітня посол України в Польщі Василь Зварич звернувся до польських фермерів і попросив припинити блокаду, щоб допомогти Україні вистояти.

Перед цим прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск закликав польських фермерів припинити блокування кордону з Україною.

9 лютого у Польщі розпочався страйк фермерів, оголошений профспілкою «Солідарність». Вони блокували всі пункти пропуску, а також дороги й автомагістралі в окремих воєводствах.

Крім заборони імпорту сільськогосподарської продукції з України, польські мітингарі виступають проти європейської аграрної політики, зокрема, проти впровадження «зеленого ладу» – йдеться про низку екологічних і кліматичних вимог. Також серед вимог – підтримка тваринництва.

20 березня польські протестувальники вийшли на загальнонаціональний страйк. Акції аграріїв відбувалися у майже 600 місцях і в них брали участь приблизно 70 тисяч людей.

Форум

XS
SM
MD
LG