Доступність посилання

ТОП новини

FT: європейські банки заплатили Росії вчетверо більше податків, ніж до повномасштабної війни


Йдеться про Raiffeisen Bank International, UniCredit, ING, Commerzbank, Deutsche Bank, Intesa Sanpaolo й OTP
Йдеться про Raiffeisen Bank International, UniCredit, ING, Commerzbank, Deutsche Bank, Intesa Sanpaolo й OTP

За підсумками 2023 року європейські банки, які продовжують працювати в Росії, заплатили до її бюджету 800 мільйонів євро податків, це в чотири рази більше, ніж до повномасштабного російського вторгнення в Україну, підрахувало видання Financial Times.

Сім найбільших за розміром активів у Росії європейських банків – Raiffeisen Bank International, UniCredit, ING, Commerzbank, Deutsche Bank, Intesa Sanpaolo й OTP – відзвітували про сукупний прибуток у розмірі більше ніж три мільярди доларів. Це – втричі більше, ніж 2021 року.

Сплачені банками податки еквівалентні приблизно 0,4% від усіх очікуваних неенергетичних доходів російського бюджету на 2024 рік, пише FT. Газета називає це прикладом того, як іноземні компанії допомагають Кремлю підтримувати фінансову стабільність за умов війни, незважаючи на західні санкції.

Зростання прибутку європейських банків частково пояснюється коштами, які вони не можуть вивести з країни через запроваджені після повномасштабної війни обмеження з боку Росії, уточнює FT. «Ми не можемо нічого робити з російськими депозитами, окрім як зберігати їх у центральному банку. Тому зі зростанням відсоткових ставок зростали і наші прибутки», – цитує газета керівника неназваного європейського банку з російською філією.

Крім цього, прибуток європейських банків виріс завдяки санкціям, які позбавили їхніх російських конкурентів доступу до міжнародної платіжної системи Swift. Через це західні банки в Росії стали привабливішими, пише FT.

Через методику дослідження до розрахунків FT не увійшли американські банки Citigroup і JPMorgan, які заплатили до російського бюджету майже 60 мільйонів доларів податків у 2023 році.

Форум

XS
SM
MD
LG