Доступність посилання

ТОП новини

Смерть Бабича. Чому вдову ідеолога «Азову» не визнали потерпілою?


Ярослав Бабич
Ярослав Бабич

«У чоловіка зникли прикраси... Це взяли або як трофеї, або як доказ, що справу виконано» – Лариса Бабич

Справу юриста та співзасновника полку «Азов» Ярослава Бабича, якого минулого року знайшли повішеним у власній квартирі, закрили з висновком «нещасний випадок». У поліції кажуть: експертиза не виявила ознак насильницької смерті. Натомість дружина загиблого Лариса Бабич упевнена: його смерть – «інсценування самогубства». У вдови та її захисту є багато запитань до перебігу розслідування. Зокрема – чому її не допустили до процесу як потерпілу?

Ніби пройшла «десять кіл пекла» – так коротко Лариса Бабич характеризує останні десять місяців слідства у справі смерті її чоловіка. Увесь цей час вдова намагалася змінити статус «свідок» на «потерпіла» і стати повноправним учасником процесу.

Лариса Бабич під час флешмобу «за чесне розслідування справи про вбивство Ярослава Бабича». Травень 2016 року
Лариса Бабич під час флешмобу «за чесне розслідування справи про вбивство Ярослава Бабича». Травень 2016 року

«Я подала 9 клопотань і отримала 9 відмов, віднесла десяте. І у мене є два судові рішення, які скасовують постанову слідчої і зобов’язують її написати вмотивовану постанову з посиланнями на статті. Але вона не може нічого написати, бо статей для відмови немає», – обурюється дружина загиблого.

Для з’ясування ситуації Радіо Свобода звернулося в поліцію Київської області. Там повідомили: дружина і не мала б бути потерпілою, бо Бабич, за версією слідства, помер у результаті нещасного випадку. Більше того: на початку червня кримінальне провадження закрили.

«За висновками судово-медичних експертиз, яких було дві (одна – на замовлення слідчих, а інша – дружини), ці висновки однакові – смерть настала в результаті механічної афіксії (удушення – ред.) під вагою власного тіла, – розповів голова прес-служби поліції Київської області Микола Жукович. – Людина повісилася чи був нещасний випадок».

За його словами, через деякий час цей висновок направлять у прокуратуру.

Адвокат вдови Анатолій Башловка у коментарі Радіо Свобода розповів, що жодної інформації про завершення слідства не отримували ані він, ані його підзахисна. Версію про самогубство Ярослава Бабича вони відкидають.

«Пограбуванням це не можна назвати​» – вдова

Ярослав Бабич брав активну участь у подіях на Майдані, потім став одним із засновників і головним юристом полку «Азов». Також був помічником депутата Верховної Ради Андрія Білецького – першого командира полку «Азов».

Ярослав Бабич, квітень 2015 року
Ярослав Бабич, квітень 2015 року

Минулого літа Ярослава Бабича знайшли повішеним у власній квартирі. Того вечора він повернувся з Карпат, де тривали навчання бійців «Азова». Вдома нікого не було. Ще дорогою поговорив із дружиною і більше на зв’язок не вийшов. У поліції тоді порушили справу за статтею «умисне вбивство».

Андрій Білецький
Андрій Білецький

У самому полку «Азов» думки щодо причини смерті Ярослава Бабича розділилися: одні підтримують версію слідства про самогубство, інші ­– відкидають. Зокрема, на бік версії слідства підтримує Андрій Білецький.

«Зараз версія одна: не вбивство, а самогубство. Ми відколупали все, що могли. Наші люди фактично проводили паралельне розслідування. На превеликий жаль, у нас мінімальна кількість сумнівів», – зазначив в кінці березня в інтерв’ю телеканалу «112 Україна» Білецький.

Лариса Бабич натомість у самогубство чоловіка не вірить. Каже: для цього не було жодних підстав. Крім того, на користь насильницької смерті, за словами вдови, свідчить низка фактів.

У чоловіка зникли прикраси... Це взяли або як трофеї, або як доказ, що справу виконано
Лариса Бабич

«У чоловіка зникли прикраси. Це було срібло, яке не мало ніякої матеріальної цінності: перстень індивідуального виготовлення, ланцюжок і кулон. Тобто відкрили двері (у квартиру, де знайшли тіло – ред.) і на тілі вбитого вже не було цих прикрас», – каже вона.

«У квартирі було золото, були кошти – нічого не взяли. Пограбуванням це не можна назвати, тобто це взяли або як трофеї, або як доказ, що справу виконано», – наголошує Лариса Бабич.

Родина Бабичів. Літо 2010 року
Родина Бабичів. Літо 2010 року

Смерть чоловіка вона називає радше «інсценуванням самогубства».

Адвокат Лариси Бабич додає: слідство, однак, проігнорувало аргументи вдови.

«Вони самі собі вирішили, що це є самогубство, – говорить Анатолій Башловка. – Тим, що вони не допустили дружину до процесу, вони не дали можливості всебічного його дослідження. Якщо дружина заявляє, що «У мене є інші підозри», вони повинні їх дослідити».

«Я кажу: дайте мені посмертну експертизу. А мені відповідають: «Ви – свідок у справі, до побачення», – розповідає вдова. – У нашій країні експертизу можна зробити будь-яку. Ви ж пам’ятаєте, що Кравченко зробив собі контрольний постріл у скроню, пам’ятаєте?».

«Законність чи незаконність закриття справи вивчатиме прокуратура»

«Потерпілими» закон називає осіб, яким завдали «моральної, фізичної або майнової» шкоди. Адвокат Анатолій Башловка нагадує: справу порушили за статтею про умисне вбивство, а отже – у ній однозначно має бути потерпілий.

Лариса Бабич і її захисник вважають, що їй навмисно обмежили доступ до матеріалів справи та позбавили права клопотати про додаткові експертизи, щоб «поховати» справу.


У поліції повідомили: тепер матеріали справи щодо законності чи незаконності закриття цього кримінального провадження вивчатиме прокуратура.

«Якби ми щось робили навмисно – затягували чи обмежували в доступі – вони мають право звернутися до прокуратури і оскаржити це рішення», – прокоментував закиди вдови та її адвоката речник поліції Київської області Микола Жукович.

Факт щодо зникнення прикрас із тіла загиблого Ярослава Бабича правоохоронці мають намір розслідувати. «Хто вкрав прикраси – буде відкритий окремий вид кримінального провадження, – додає Микола Жукович. – Приїхала слідчо-оперативна група – все це зафіксувала, поїхала, після цього туди іще дуже багато людей заходило, двері були не замкнені. Питання, хто це зробив і в який спосіб, – це вже інше питання».

Слідство «без зайвих очей» – звичайна практика

Слідчі не мають права вирішувати, чи це було вбивство, чи самогубство, говорить експерт-криміналіст Анна Маляр. Тому відмова у статусі потерпілої – це «абсолютне порушення прав» вдови, зауважує вона.

Якщо відкрите провадження з кваліфікацією по 115-й статті, то у ній не може не бути потерпілих
Анна Маляр

«Тільки суд, а не слідчий і не експертиза вирішує, що це. Експертиза, якщо вона дає свій висновок – приміром, пише, що є ознаки самогубства, – це ще не означає, що це – самогубство, доки на основі всіх доказів (зокрема й цієї експертизи), суд зробить свій висновок. Якщо відкрите провадження з кваліфікацією по 115-й статті, то у ній не може не бути потерпілих», – зазначає Маляр.

«Вона могла б разом з адвокатом витребувати ексгумацію тіла. Уявіть ексгумація через місяць і ексгумація через рік після смерті. Що там через рік вже залишиться?» – зауважує Маляр.

Критично роботу слідства у справі про смерть Ярослава Бабича оцінює й експерт «Центру політико-правових реформ» Олександр Банчук. За його словами, виглядає так, ніби слідчі не хочуть, щоб хтось мав «додатковий вплив на їхнє розслідування або нерозслідування». Адже у випадку допуску до матеріалів справи вдови, яка не є фахівцем, проаналізувати їх зможе і її адвокат, тобто – професійний юрист.

Олександр Банчук розповідає, що сьогодні статус потерпілого надається від моменту подання відповідної заяви. «Коли убили Гонгадзе, тоді слідчі десятки разів відмовляли його мамі у статусі потерпілої. І саме тоді було змінено закон, який тепер каже, що не треба для визнання статусу потерпілої спеціального рішення», – зазначає він.

Однак у статусі може відмовити слідчий, якщо для цього є вагома причина, пояснює експерт. Інколи логіка таких відмов продиктована тим, що особу підозрюють у причетності до злочину, однак такий варіант можливий лише на початку слідства, говорить Банчук.

Лариса Бабич заявила Радіо Свобода, що оскаржила постанову про закриття справи у Генеральній прокуратурі і надалі вимагатиме визнання її потерпілою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG