Доступність посилання

ТОП новини

Парламентсько-переговорний канкан: сьогодні коаліція та опозиція знову спробують домовитися


Тетяна Ярмощук Київ, 6 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Переговори? А чи їхня імітація щодо розблокування роботи парламенту? В кожному разі, процес триває. І сьогодні, після вчорашньої невдалої спроби розпочати засідання, депутати знову зберуться на погоджувальну раду і спробують дійти згоди. З якими позиціями сторони ідуть на переговори? І як вони планують виходити із глухого кута?


Третій тиждень перемов – позиції незмінні. На сьогоднішні переговори опозиція виходить із тими ж вимогами. Представник Партії регіонів Тарас Чорновіл: «Це гарантії, що буде розглянуте питання по Луценкові і по пунктах, пов’язаних з НАТО. Ми наполягаємо на дещо жорсткішому формулюванні, яке вже зафіксоване у постанові ВР, приблизно річної давнини, коли ВР ухвалила рішення, що всі дії, не тільки вступ у НАТО, а всі дії будуть після того, як порадимося з народом». Опозиція обіцяє забезпечити роботу парламенту, навіть якщо не вдасться домовитися з коаліцією. Лідер «Нашої України – Народної самооборони» В’ячеслав Кириленко: «Ми продемонстрували, що можемо вдаватися до дій, які дозволяють голові ВР розпочати нормальну роботу і ставити питання на голосування. Якщо хтось думає, що він зможе голову ВР блокувати біля його робочого столу, то й цьому ми знайдемо протидію. Я вас запевняю».

Нові вибори?

У полеміці про розблокування роботи парламенту депутатські думки сягнули аж розпуску парламенту. А Володимир Литвин, який не вважає себе ні коаліцією, ні опозицією, навіть запропонував відмовитися від пропорційної системи та перейти до мажоритарки: «Зараз почали лякати одне одного, що сьогодні стартує 30-денний термін, після якого можливе дострокове припинення повноважень ВР. Я думаю, тоді треба не лякати одне одного, а ухвалити рішення і піти на вибори. Але для цього, вважаю, потрібно відмінити закон про вибори за партійними списками і здійснити вибори в округах. Тоді не буде тієї картини, яку ми сьогодні спостерігаємо у парламенті». За чотири місяці, які минули від дня дострокових виборів, новообрані парламентарі спромоглися обрати спікера, Прем’єра, уряд та ухвалити бюджет, який, до того ж, до кінця березня має бути змінений і доповнений. Далі – двотижневі різдвяні канікули, і от уже тритижнева блокада парламенту.
XS
SM
MD
LG