Доступність посилання

ТОП новини

Рівне: що заважає працювати кондомініумам (об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків)


Валентина Одарченко Рівне, 7 лютого 2008 (Radiosvoboda.Ua) – Якщо мешканці Дніпропетровська і Запоріжжя страждають без тепла чи гарячої води тому, що мають борги, то мешканці окремих рівненських будинків опинилися перед загрозою відключення тепла тому, що їм немає куди платити. Така ситуація склалася в будинках, споруджених за сприяння фонду молодіжного житлового кредитування. А все тому, що жителі цих добротних квартир створили товариства співвласників і намагаються обслуговувати свої будинки та прибудинкову територію власними силами.

Міська влада мала частку у будівництві. Згодом ця частка стала каменем спотикання у стосунках об’єднання співвласників «Терен» зі владою та товариством МЖК. Бо для того, щоб господарювати самим, потрібно отримати у власність не лише сходові клітини, а й підсобні приміщення, яких у будинках аж 16.

Днями тут відключили гарячу воду, а від імені МЖК на дверях під’їздів були розвішені повідомлення про необхідність негайної ліквідації боргів за тепло, інакше його також відключать. Вимога справедлива, ось тільки куди платити, мешканці не знають. Як пояснила голова об’єднання співвласників «Терен» Ольга Покальчук, котельню, яка міститься на даху, мешканцям не віддали, а теплопостачальне підприємство на обслуговування її також не взяло – через суттєві недоліки в конструкції. Хто і яким чином опалює їхнє житло, наразі невідомо.

Ольга Покальчук: «Скажіть, будь ласка, що робити мешканцям цього будинку? Вони не знають, де котельня, і не можуть сказати, хто її експлуатує. Не знають, чи вони вранці прокинуться в своїх квартирах, чи буде, як у Дніпропетровську… Недоліки до цього часу не усунуті. Хто експлуатує котельню, я не знаю, ніяких договорів ні з ким ніхто не вкладав… Але ми бачимо, що підписане це оголошення: адміністрація товариства «Рівненський МЖК».

Тим часом угод із МЖК на надання подібних послуг ніколи не існувало, зазначає Ольга Покальчук. «Як може бути, що фірма не має ліцензії на надання послуг, а вона шість років надає? Якщо завтра злетить будинок чи під’їзд, хто буде за це відповідати?»

Начальник житлово-комунального господарства міста Юрій Собчук схильний пов’язувати побутові негаразди мешканців вулиці Струтинської з їхньою власною неорганізованістю.

Влада не хоче віддавати нежитлові приміщення будинків в управління мешканцям?

А депутат Рівнеради Анатолій Чугуєвець зауважив, що, зайнявшись цими питанням, зрозумів: влада навмисне не хоче віддавати нежитлові приміщення будинків в управління їхнім мешканцям, бо здача приміщень в оренду – справа прибуткова.

25 січня на сесії Рівнеради Анатолій Чугуєвець звернувся до прокурора Рівного з проханням винести протест на розпорядження виконувача обов’язків міського голови про передачу нежитлових приміщень на баланс міськвиконкому. Не отримавши відповіді у встановлені законом терміни, пан Анатолій пішов до прокуратури.

«Мені довелося звернутися особисто в прокуратуру і дізнатися: виконувач обов’язків міського голови — секретар міської ради — порушив законодавство і мій запит лишив у себе в столі…», — обурюється Анатолій Чугуєвець.

На фоні цього конфлікту пропозиції міської влади створювати об’єднання співвласників, щоб не нарікати на ЖЕКи, виглядають знущанням. Об’єднанню не дають працювати, наголошує Ольга Покальчук, яка виграла усі суди аж до Верховного щодо свого поновлення на посаді керівника МЖКівського ЖЕКу. Але на роботі досі не поновлена.
XS
SM
MD
LG