Доступність посилання

ТОП новини

У Вільнюсі триває неформальна зустріч міністрів оборони країн Північноатлантичного альянсу, відбулося і засідання Комісії Україна-НАТО


Учасники дводенної зустрічі, яка розпочалася у четвер, обговорюють виклики сучасного світу в контексті Північноатлантичного союзу.


Учасники дводенної зустрічі, яка розпочалася у четвер, обговорюють виклики сучасного світу в контексті Північноатлантичного союзу. Велику увагу зосереджено зокрема на ситуації в Афганістані.

Також відбулось засідання Комісії Україна-НАТО, в якій взяв участь міністр оброни України Юрій Єхануров. Це його перший досвід в якості міністра оборони на Комісії Україна-НАТО. Український міністр поінформував про пріоритети України у відносинах з НАТО, про реформування армії та українського сектору оборони. Юрій Єхануров спробував обґрунтувати серйозність намірів України приєднатися до Плану дій щодо НАТО.

«Україна довела відданість принципам демократії: сформовано коаліційний уряд, який однозначно заявив про свою підтримку курсу європейської та євроатлантичної інтеграції. Підтвердженням цьому став відомий лист керівників держави Генеральному секретарю НАТО», – наголосив Юрій Єхануров.

А Генсек НАТО Яап де Хооп Схеффер зазначив: «Альянс високо оцінює конкретні результати, які НАТО і Україна досягли протягом десяти років відмінної співпраці, а також те, що ми здійснюємося для поглиблення нашого співробітництва. Україна отримує підтримку НАТО у своїх зусиллях зі здійснення реформ та руху з наближення до Північноатлантичного союзу»

У зустрічі в столиці Литви беруть участь, зокрема, міністр оборони США Роберт Гейтс, керівник оборонного відомства Афганістану Абдул Рахім Вардак, а також представники країн-партнерів, ООН, Європейської Комісії, Світового банку та інших впливових міжнародних інституцій.

Міністр оборони Литви Юозас Олекас повідомив, що у Вільнюсі, а також на саміті НАТО в Бухаресті буде надана оцінка досягненням України на шляху інтеграції до НАТО, однак поки що рано говорити про будь-які конкретні рішення з цього приводу. Керівник оборонного відомства наголосив, що Литва підтримує євроатлантичні прагнення України.

«Я хотів би висловити вдячність українській стороні за її участь в операціях в Афганістані, оскільки там разом з литовськими миротворцями працює український військовий медик. Хотів би подякувати за його роботу. Також хотів би відзначити підтримку Литви Плану дій Україна-НАТО», – зазначив Радіо Свобода міністр оборони Литви.
XS
SM
MD
LG