Доступність посилання

ТОП новини

«Ґазпром» зайняв жорстку позицію: тепер уже в телеграмі до Віктора Ющенка погрожує припинити газопостачання в Україну


Голова правління компанії «Ґазпром» Алєксєй Міллєр просить Президента України сприяти у врегулюванні проблемних аспектів українсько-російських відносин у сфері газопостачання. Про це йдеться в урядовій телеграмі Алєксєй Міллєра на адресу Президента Віктора Ющенка, яка надійшла в суботу, повідомив глава Секретаріату Президента Віктор Балога. За його словами, Президент зобов’язав Прем’єр-міністра України Юлію Тимошенко особисто контролювати врегулювання проблем у відносинах з Росією у сфері газопостачання. У документі російська сторона закидає НАК «Нафтогаз України» несанкціонований відбір газу з магістральних газопроводів і затримку з оплатою за спожиті ресурси.


Голова правління компанії «Ґазпром» Алєксєй Міллєр просить Президента України сприяти у врегулюванні проблемних аспектів українсько-російських відносин у сфері газопостачання. Про це йдеться в урядовій телеграмі Алєксєй Міллєра на адресу Президента Віктора Ющенка, яка надійшла в суботу, повідомив глава Секретаріату Президента Віктор Балога. За його словами, Президент зобов’язав Прем’єр-міністра України Юлію Тимошенко особисто контролювати врегулювання проблем у відносинах з Росією у сфері газопостачання.

Зокрема, у документі російська сторона закидає НАК «Нафтогаз України» несанкціонований відбір газу з магістральних газопроводів і затримку з оплатою за спожиті ресурси. У телеграмі викладено обставини, які призвели до виникнення цієї ситуації, та повідомляється про вже пред’явлену «Нафтогазу України» офіційну вимогу до 12:00 за московським часом 11 лютого невідкладно погасити накопичену заборгованість і оформити належні документи. В іншому разі, інформує Алєксєй Міллєр, подачу російського газу для українських споживачів буде припинено, а далі – обмежено постачання також і газу з Центральної Азії.

«Ґазпром» наполягає на необхідності вжиття термінових заходів щодо безумовного виконання «Нафтогазом» договірних зобов’язань щодо відбору газу та його оплати.

За словами Віктора Балоги, Президент одразу ж передав одержану з Москви телеграму Прем’єр-міністру Юлії Тимошенко. У супровідному листі керівник держави зобов’язав голову українського уряду до 10 лютого забезпечити підписання всіх необхідних документів між «Нафтогазом України» і російською стороною щодо поставок газу та розрахунків за нього. Президент визначив, що Прем’єр-міністр має особисто контролювати вжиття всіх необхідних заходів і доповісти про виконання цього доручення.

«Сьогоднішнє доручення Президента урядові – останній імпульс до конкретних дій. Зволікати не можна», – підсумував Віктор Балога.

Матеріали до теми:

• Експерт Андерс Ослунд: За суперечкою навколо газу стоїть питання «РосУкрЕнерго»
XS
SM
MD
LG