Доступність посилання

ТОП новини

Мобільні телефони має вже половина населення світу


Мар’яна Драч Прага, 12 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Про їхнє існування практично нічого не було відомо кілька десятиліть тому, але сьогодні життя без мобільних телефонів важко уявити. Цей рік обіцяє бути ще одним роком прориву для мобільного зв’язку у країнах, що розвиваються.


Ще кілька років тому торговці бананами в Кенії не знали, що їхній товар на різних ринках країни має різну ціну. Тепер досить натиснути на кнопку, щоб дізнатися найсвіжіші новини – послати текстовий запит до Аграрної біржі в Найробі.

Джеймс Кунду, менеджер згаданої біржі, зазначив: «Торговці не можуть обдурити селян тому, що селяни отримують інформацію про ціни з мобільних телефонів. Це дуже добре для селян, які можуть більше заробити за свою важку працю».

Мобільні телефони не лише знижують вартість торговельних операцій, але й роблять їх значно швидшими, зауважують експерти ООН. Вони підрахували, що кількість мобільних телефонів у країнах, що розвиваються, зросла втричі за останні п‘ять років. А це означає, за словами Ванесси Ґрей з Міжнародної спілки телекомунікацій, «що зараз кількість користувачів мобільного зв’язку переходить межу у 50 відсотків населення світу».

В Україні на кінець 2007 року було майже 56 мільйонів активованих SIM-карт

Тут є і певні нюанси. У багатих країнах одна людина може мати і кілька мобілок, наприклад у Люксембурзі на кожну сотню населення припадає 160 мобільних телефонів. А в бідніших куточках планети одним телефоном діляться кілька осіб. Але тенденція очевидна. Якщо на початку десятиліття мобільні телефони мав кожен десятий мешканець світу, то тепер це вже половина. Найбільше зростання кількості користувачів відбувається у Китаї, Індії і Росії. В Україні, за даними на кінець року, було майже 56 мільйонів активованих SIM-карт. Це означає, що вже зараз на кожного українця, включно з немовлятами, припадає щонайменше одна мобілка, і це ще не межа. Фахівці сподіваються, що доступ мобільного зв‘язку — це перший крок до поширення інших сучасних технологій.

З цього приводу торговельний експерт ООН Ан-Ґа Тран-Нґуєн сказав Радіо Свобода: «Коли люди починають користуватися мобільним телефоном і знають, як посилати текстові повідомлення, то так звикають до нових інформаційних технологій. Наступним кроком буде використання інтернету і комп’ютера».

І тут є ще одна закономірність. Чим ви старші, тим частіше користуєтеся мобілкою, щоб просто дзвонити.
XS
SM
MD
LG