Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську зводять супермаркет на місці колишнього єврейського цвинтаря


Закладаючи фундамент, будівельники відкопали останки п’ятьох осіб. Будівництво супермаркету триває у парку Писаржевського, на цій території до 1960-х років діяв єврейський цвинтар.

Закладаючи фундамент, будівельники відкопали останки п’ятьох осіб.

Будівництво супермаркету триває у парку Писаржевського, на цій території до 1960-х років діяв єврейський цвинтар. Закритий радянською владою, згодом він був перетворений на парк, межі якого і досі не визначені.

У міськраді заявляють – фірма-забудовник мала дозвіл на будівництво. Однак порушила межі своєї ділянки.

Голова депутатської комісії з комунальної власності Сергій Воробйов заявив: «Те, що вони зробили на сьогодні, – саме в цьому місці не дозволялося ніяких робіт».

На місце колишнього кладовища сьогодні виїхали представники єврейської громади Дніпропетровська. А втім, висунути претензії до забудовників наразі вони не можуть.

Як заявив Радіо Свобода керівник єврейської громади Григорій Король – цвинтар був ліквідований ще за радянських часів, і юридично ця частина парку не є пам’яткою історії.

«Ми претензій не можемо мати, бо тоді це було зроблено законно. Був такий закон, за яким мали право кладовища ліквідовувати», – зазначив керівник єврейської громади.

Знайдені останки людей євреї наразі мають намір перепоховати на своєму цвинтарі.

Міська влада Дніпропетровська пообіцяла з’ясувати ситуацію із законністю будівництва.
XS
SM
MD
LG