Доступність посилання

ТОП новини

Німеччина проти України в НАТО. Переговори Путіна і Ющенка – слід очікувати нових ускладнень (огляд європейської преси)


Василь Зілгалов Європейська преса далі обговорює можливу реакцію НАТО на заявку України про надання їй Плану дій щодо членства в Північноатлантичному союзі. Виглядає так, що чимало західноєвропейських країн бояться бачити Україну серед запрошених до НАТО через категорично незгодну з цим Росію. Чимало впливових газет вважають, що після першого інформаційного про успіхи на російсько-українських переговорах щодо газу слід сказати й про можливі негативні наслідки поспішних рішень.


Прага, 14 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Європейська преса далі обговорює можливу реакцію НАТО на заявку України про надання їй Плану дій щодо членства в Північноатлантичному союзі. Виглядає так, що чимало західноєвропейських країн бояться бачити Україну серед запрошених до НАТО через категорично незгодну з цим Росію. Чимало впливових газет вважають, що після першого інформаційного про успіхи на російсько-українських переговорах щодо газу слід сказати й про можливі негативні наслідки поспішних рішень.

Впливова «Інтернешнал Гералд Триб’юн» інформує, що США, незважаючи на різку незгоду Москви, пропонують розпочати навесні на саміті НАТО у Бухаресті переговори з Україною і Грузією про вступ цих країн до Північноатлантичного союзу. Газета зауважує, що американський тиск може призвести до розколу серед 26 членів блоку, бо Німеччина і кілька інших країн Західної Європи виступають проти прийняття України і Грузії до цього військово-політичного союзу. Німеччина, як вказує «Інтернешнал Гералд Триб’юн», боїться не лише реакції Росії на такі кроки НАТО, але й інших суворих викликів для Заходу у зв’язку з наближенням до членства в альянсі України та Грузії. Згадана газета наводить слова Генсека НАТО Яаапа де Гоопа Схеффера про його сумніви щодо надання ПДЧ згаданим країнам і про те, що, мовляв, Україні й Грузії необхідно більше часу для впровадження реформ. «Інтернешнал Гералд Триб’юн» також інформує, що такі країни НАТО, як Чехія, Польща і Словенія, вітають бажання України й Грузії та підтримують США щодо початку переговорів із Києвом і Тбілісі на саміті НАТО в Бухаресті.

Лондонська «Файненшал Таймз» наводить слова держсекретаря США Кондолізи Райс, яка назвала «ракетні залякування» України главою Кремля «недружніми» і навіть «непорядними» та «неприйнятними». Газета також вказує на слова Райс про те, що принципові труднощі у взаєминах між США й Росією викликані якраз європейськими проблемами, зокрема, намірами Вашингтона розмістити в Європі систему ПРО.

Німецьку газету «Франкфуртер Альґемайне Цайтунґ» дивує згода Росії відмовитися від послуг «РосУкрЕнерго», що пролунала на переговорах Путіна з Ющенком. Газета висловлює припущення, що Москва не хотіла б мати подальші ускладнення у транзиті через Україну, коли на сьогодні понад 80 відсотків її експорту йде через Україну.

А згадана вже «Файненшал Таймз» вказує на пряму вигоду «Газпрому» від можливої нової формули співпраці з Україною, коли так звані нові стосунки з українським «Нафтогазом» збільшують вплив російського газового монополіста на ринку України удвічі. Окрім того, як вказує газета, поспішні зміни на газовому фронті двох країн можуть призвести до нового стрибка ціни на газ.

Лондонська «Індепендент» не сумнівається, що у російсько-українських стосунках і надалі слід очікувати «великих труднощів».

А інше британське видання, «Дейлі Телеґраф», вказує на значну активізацію проросійських сил в Україні під час візиту Президента Ющенка до Москви.
XS
SM
MD
LG