Доступність посилання

ТОП новини

Сім років важкої праці на заробітках пішли нанівець


Галина Терещук Львів, 15 лютого 2008 ( RadioSvoboda.Ua ) – Уже тиждень минув від дня вибуху у житловому будинку у центрі Львова. 7 лютого о 16.10 стався потужний вибух, внаслідок якого одна людина загинула, ще 6 перебувають у лікарні. Досі слідча комісія не називає причин трагедії. 36 людей залишились без даху над головою і тимчасово проживають у готелі. Учора мешканці будинку просто вдерлись у мерію і намагались щось дізнатись про своє майбутнє.

У день вибуху на місце аварії прибули усі високі посадовці, міські та обласні. Перед телекамерами вони обіцяли людям виплатити матеріальну допомогу і надати житло.

250 тисяч гривень були виділені з обласного бюджету. Тиждень мешканці проживають у готелі. Вони залишились без усього, заробленого за життя. Тричі на день їм привозять харчування. Обурені люди прийшли у мерію, щоб нагадати владі про обіцянки.

– Скільки будуватимуть? – Ви уявляєте 2 роки життя в готелі?! – Ви говорите одне і те ж!

7 років пані Оксана з чоловіком перебувають на заробітках в Італії. Родина з 4 осіб жила в одній кімнатці на Костюшка, 14. Згодом докупили ще одну і торік зробили капітальний ремонт. Про вибух дізнались з новин і одразу приїхали у Львів. Разом з 2 синами мешкають у готелі.

«Залишилась без нічого. Все знищене, меблі, електротехніка. Вся наша важка праця за 7 років пішла нанівець. Зовсім. Все треба починати з нуля – ложки, виделки, горнятка. Дитина немає зошитів і книжок».

Люди не вірять, що вибух спричинив газ

На час вибуху донька Віктора Андрієвського була вдома. Уся квартира після вибухової хвилі почорніла від диму. Чоловік не вірить, що причиною вибуху є газ. Протягом останніх 8 років до пана Віктора неодноразово звертались з проханням продати квартиру. Перший і другий поверхи належать одному власнику і це не житловий фонд.

«Там планували косметичну клініку, сауну. А вгорі готель. Ніхто нічого не робив, а 2 роки тому вже викупили 2 поверх у подвір’ї і нас просили продати хати. Почали там ремонт у будинку».

Ще протягом трьох місяців 40 постраждалих мешканців і далі житимуть у готелі, їм обіцяє мерія триразове харчування. Мають виплатити по 3 тисячі гривень з державного бюджету, повідомив директор житлового департаменту міськради Сергій Бабак.

«Ми шукаємо приміщення, щоб в одне місце вивезти усі меблі, техніку людей. Все буде охоронятись. Люди можуть забрати і вивезти до рідних усе, що залишилось».

Вибухова хвиля зруйнувала дві квартири і 21 пошкоджена. Попередньо збитки від вибуху у будинку оцінили у 15 мільйонів гривень. Старий будинок мають відновити за рахунок державних грошей.
XS
SM
MD
LG