Доступність посилання

ТОП новини

Коаліція могла б підписати політичну угоду про розблокування роботи парламенту, опозиція ж не вважає, що це вирішить проблему


БЮТ іще не дійшов згоди щодо такої угоди і має застереження до кількох її пунктів, але може підписати її, якщо тільки цю угоду підпишуть усі п’ять фракцій. НУНС готовий підписати угоду, хоча фракція ще має «ратифікувати» її. КПУ угоду підписувати не буде. Блок Литвина міг би й підписати, але не вірить у дієвість угоди. Регіони збираються й далі зривати роботу парламенту. Політичну угоду про розблокування роботи парламенту запропонував на погоджувальній раді в п’ятницю Арсеній Яценюк. Голова Верховної Ради попередив: якщо до понеділка не буде компромісу, можливий розпуск парламенту.


БЮТ іще не дійшов згоди щодо такої угоди і має застереження до кількох її пунктів, але може підписати її, якщо тільки цю угоду підпишуть усі п’ять фракцій. НУНС готовий підписати угоду, хоча фракція ще має «ратифікувати» її.

КПУ угоду підписувати не буде. Блок Литвина міг би й підписати, але не вірить у дієвість угоди. Регіони збираються й далі зривати роботу парламенту.

Політичну угоду про розблокування роботи парламенту запропонував на погоджувальній раді в п’ятницю Арсеній Яценюк. Голова Верховної Ради попередив: якщо до понеділка не буде компромісу, можливий розпуск парламенту.

БЮТ і НУНС могли б підписати політичну угоду, але мають застереження

На засіданні погоджувальної ради в п’ятницю лідер фракції Блоку Юлії Тимошенко Іван Кириленко повідомив, що на засіданні фракція поки що не дійшла згоди щодо змісту тексту політичної угоди.

За словами Івана Кириленка, у фракції викликають заперечення два пункти угоди і вона може підписати угоду, але з застереженнями щодо цих пунктів.

При цьому Іван Кириленко наголосив, що фракція БЮТ може підписати політичну угоду лише за умови, якщо цей документ підпишуть лідери всіх п’яти фракцій.

У свою чергу лідер фракції «Наша Україна – Народна самооборона» В’ячеслав Кириленко наголосив, що фракція готова підписати політичну угоду, запропоновану спікером Арсенієм Яценюком.

При цьому В’ячеслав Кириленко зазначив, що текст цієї угоди потребує додаткової ратифікації на засіданні фракції.

Крім того, за словами В’ячеслава Кириленка, в угоді бажано також визначити і конкретний термін, на який фракції беруть на себе зобов’язання утриматися від блокування трибуни.

«Я далекий від думки, що ми зможемо домовиться на 4 з половиною роки, але хоч би на цю сесію», – сказав В’ячеслав Кириленко.

Комуністи і Литвин: Парламентською угодою з ситуації не вийти

У свою чергу заступник лідера фракції комуністів Адам Мартинюк заявив, що парламентськими методами неможливо вийти з ситуації, що склалася в парламенті.

За його словами, така ситуація вигідна і урядові, і Президентові.

При цьому він нагадав, що КПУ має намір найближчим часом провести масові акції протесту проти вступу України в НАТО.

Окремо Мартинюк заявив журналістам, що фракція КПУ не буде підписувати запропоновану політичну угоду про вихід із кризи.

Лідер фракції блоку свого імені Володимир Литвин також заявив, що «ситуація зайшла настільки далеко, що ми на рівні парламенту її не вирішимо».

Він вважає, що необхідно домовитися і провести діалог на рівні Президента, Кабінету Міністрів і Верховної Ради стосовно оцінки ситуації в Україні та шляхів виходу з кризи.

На думку Литвина, політична криза в Україні має два виміри: парламентська криза і криза між Секретаріатом Президента і Кабінетом Міністрів.

За його словами, з часом політична криза лише поглиблюється, і її результатом стане економічна криза.

Литвин висловив переконання, що підписання будь-якої угоди «не зробить парламент працездатним».

При цьому лідер фракції додав, що якщо підписання такого документа допоможе розблоковувати роботу парламенту, то він готовий переконувати своїх колег зробити це.

Водночас він розкритикував зміст тексту політичної угоди і додав, що його необхідно удосконалити.

Крім того, Литвин заявив, що за цієї ситуації необхідно говорити і про можливість проведення дострокових виборів.

Регіони збираються далі зривати роботу парламенту

У свою чергу перший заступник лідера фракції Партії регіонів Олександр Єфремов сказав, що під час обговорення тексту політичної угоди та позиції фракцій щодо нього фракція Партії регіонів «почула, що між коаліцією і фракціями опозиції немає бажання домовлятися».

Він вчергове наголосив, що фракція Партії регіонів наполягає на проведенні референдуму щодо вступу України до НАТО.

Єфремов також розкритикував пункти тексту політичної угоди.

Зокрема, він заявив, що відмова від блокування трибуни парламенту за умов, коли опозиція не має інших засобів для захисту своєї позиції і висловлення своєї позиції, неможлива.

* * * * * * * * * * *

Спікер пропонує політичну угоду про поновлення роботи парламенту

На засіданні погоджувальної ради Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк запропонував лідерам фракцій підписати політичну угоду про відновлення роботи другої сесії парламенту шостого скликання з 19 лютого.

Яценюк звернув увагу на те, що ця угода має політичний характер, а не правовий.

За його словами, цей документ містить пункт про те, що лідери фракцій беруть до відома: підпис Голови Ради під листом до Генерального секретаря НАТО з проханням України приєднатися до Плану дій для членства в НАТО не є консолідованою позицією конституційного складу Верховної Ради України.

Як зазначив Яценюк у коментарі журналістам, угода передбачає необхідність визнання дії низки постанов парламенту про необхідність провести референдум перед рішенням вступити в НАТО.

Угода також пропонує розпочати пленарні засідання парламенту відповідно до календарного плану засідань. При цьому пропонується утриматися від практики блокування трибуни президії Верховної Ради.

Яценюк також зазначив, що розроблений ним проект документа передбачає першочергово внести до порядку денного Ради не заполітизовані соціальні питання.

Яценюк запропонував лідерам фракцій до понеділка, 18 лютого, ознайомитися з цим проектом угоди з тим, щоб у наступний вівторок, 19 лютого, розпочати пленарні засідання.

Спікер попереджає: компроміс або розпуск

Арсеній Яценюк наголосив, що парламентські сили мають у понеділок досягти політичного компромісу, бо інакше можливий розпуск парламенту.

«Якщо в понеділок не буде підписано відповідної політичної угоди або не буде знайдено іншого компромісу на підставі цієї політичної угоди, у нас спливає 30-денний термін, визначений статтею 90 української Конституції. З соромом і ганьбою поставимо хрест на українському парламентаризмі», – заявив він журналістам у кулуарах парламенту.

Яценюк закликав депутатів не допустити цього й домовитися про поновлення роботи Ради шляхом взаємних поступок.

Яценюк назвав запропонований ним текст політичної угоди документом, «який дає можливість політичним силам відступити один крок назад задля того, щоб зробити два кроки вперед – зайти в стіни парламенту і розпочати роботу».

Він пропонує «розпочати в тому числі опозиційну боротьбу, але не фізичну, а інтелектуальну на трибуні українського парламенту».
XS
SM
MD
LG