Доступність посилання

ТОП новини

Американські військові збираються збити супутник


Ця заява Пентагону чимось нагадує голлівудський фільм. Американські вояки збираються збити супутник, щоб попередити його зіткнення з Землею. Американська влада пояснює, що таким чином хоче попередити можливі людські жертви, однак тут є й інший підтекст.

Мар''яна Драч

Американські морські кораблі вже почали стежити за несправним супутником, який має на борту смертоносне ракетне пальне.Упродовж двох наступних тижнів один із цих кораблів випустить ракету-перехоплювач, яка має знищити супутник ще до того, як він зможе спричинити екологічне лихо. Якщо все піде за планом, то супутник і пальне на борту розлетяться на тисячі малесеньких частинок, які розчиняться в атмосфері.

«Існує більша, ніж зазвичай, ймовірність людських жертв»

Заступник радника з питань національної безпеки Сполучених Штатів Джеймс Джефрі так пояснює мету операції: «Ймовірність того, що супутник впаде у густонаселену зону мала, а токсична речовина гідразин матиме обмежений контакт із атмосферою. Та все ж, якщо супутник впаде у населеному пункті, то існує більша, ніж зазвичай при паданні супутників та інших космічних об’єктів, вірогідність людських жертв і того, що люди можуть отримати поранення».

Гуманітарна місія залучає найкращі американські мізки і технології, а тому постає питання: хто аргументовано може виступати проти? Наразі таких голосів не чути.

Знищення супутника: можливі наслідки для зовнішньої політики

Однак план Пентагона має серйозні наслідки у сфері зовнішньої політики. По-перше, американські військові будуть використовувати радар, щоб з’ясувати місце перебування супутника, а потім хочуть його збити. Це дуже нагадує сценарій, за яким працюватимуть радар та елементи з протиракетної оборони, які Сполучені Штати хочуть розмістити у Чехії й Польщі. Якщо нинішня операція буде успішною, то американські вояки зможуть стверджувати, що їхня технологія дає практичні результати.

Також впадає в очі те, що заява Пентагону про наміри знешкодити зламаний супутник пролунала через лічені дні після того, як Росія й Китай виступили зі своєю космічною ініціативою. На конференції ООН вони висунули проект угоди, яка забороняє використання озброєнь у космосі.

Сполучені Штати виступають проти подібних обмежень.

Матеріали до теми:

• Росія і Китай пропонують угоду про заборону космічних озброєнь
XS
SM
MD
LG