Доступність посилання

ТОП новини

Рада Європи: Євроінтеграція, як і членство в НАТО, неможливі без виконання зобов’язань, які Україна взяла на себе при вступі до Ради Європи


Якщо Україна ставить перед собою завдання вступу до Європейського Союзу, то не треба забувати про те, що на даний момент саме Рада Європи є одним із основних механізмів наближення до цієї організації, наголосив представник генерального секретаря Ради Європи з координації програм співпраці в Україні Аке Петерсон. Більш того, і членство в НАТО неможливе без виконання зобов’язань, які взяла на себе Україна при вступі до Ради Європи, – стосовно побудови демократії, забезпечення верховенства права, захисту прав людини, додав він.


Якщо Україна ставить перед собою завдання вступу до Європейського Союзу, то не треба забувати про те, що на даний момент саме Рада Європи є одним із основних механізмів наближення до цієї організації, наголосив представник генерального секретаря Ради Європи з координації програм співпраці в Україні Аке Петерсон.

Більш того, і членство в НАТО неможливе без виконання зобов’язань, які взяла на себе Україна при вступі до Ради Європи, – стосовно побудови демократії, забезпечення верховенства права, захисту прав людини, додав він в інтерв’ю тижневикові «Дзеркало тижня».

Петерсон уточнив, що йдеться, зокрема, про копенгагенські критерії членства в ЄС, які Євросоюз прийняв на основі досвіду, напрацьованого Радою Європи.

Саме тому європейські та євроатлантичні амбіції України і ЄС, і НАТО розглядають, зокрема, й у світлі виконання зобов’язань, узятих Україною при вступі до Ради Європи, пояснив він.

Проте, за його словами, «в Україні вирішили, що раз вступили до цієї структури, про взяті зобов’язання вже можна забути».

Якщо Україна хоче, щоб до неї ставилися як до держави, що сформувалася, і рівноцінного партнера, вона повинна взяти на себе відповідальність за ті зобов’язання, які вже взяла на себе і які збирається брати ще, підсумував він.

Рада Європи, зі свого боку, надасть усю необхідну для цього допомогу й підтримку, запевнив представник генерального секретаря Ради Європи, – у тому числі й у процесі розробки та реалізації нового плану виконання старих зобов’язань України, який, за словами Аке Петерсона, повинен бути готовий до середини весни цього року.
XS
SM
MD
LG