Доступність посилання

ТОП новини

Литва підтримує прагнення України приєднатися до Плану дій для членства в НАТО


Раніше з підтримкою надання України Плану дій для членства в НАТО на саміті Північноатлантичного союзу в Бухаресті в квітні виступили представники кількох країн – членів НАТО. У четвер Сенат США закликав НАТО взяти Україну, а також Грузію на шлях до вступу.


Вільнюс вітає підписання керівниками України клопотання про те, щоб Києву надали План дій для членства в НАТО на Бухарестському саміті Північноатлантичного союзу, заявив міністр закордонних справ Литви Пятрас Вайтєкунас.

Литовський уряд, сказав він в інтерв’ю тижневикові «Дзеркало тижня», має намір твердо підтримувати цю зовнішньополітичну ініціативу Києва.

При цьому голова литовського зовнішньополітичного відомства позитивно оцінив шанси України на приєднання до ПДЧ, хоча не впевнений, що це трапиться саме на саміті в Бухаресті.

Він сподівається, що всередині НАТО досягнуть консенсусу з цього питання.

Вайтєкунас також закликав українських політиків не переоцінювати сам факт приєднання до Плану дій, який не є гарантією майбутнього членства в НАТО.

За його словами, це буде «початком складного шляху, який вимагатиме від української влади великої політичної волі та відповідальної праці в багатьох сферах».

Раніше з підтримкою надання України Плану дій для членства в НАТО на саміті Північноатлантичного союзу в Бухаресті в квітні виступили представники кількох країн – членів НАТО.

Таку підтримку, наприклад, висловив Президент Литви Валдас Адамкус у своєму виступі в четвер у Лондоні.

Серед прихильників приєднання України до Плану дій уже в квітні були, зокрема, Президент Румунії, в якій відбудеться саміт, Траян Бесеску чи міністр оборони Польщі Радек Сікорський.

У четвер Сенат США закликав НАТО взяти Україну, а також Грузію на шлях до вступу.

Резолюція американського Сенату висловила підтримку сподіванням України й Грузії приєднатися до Плану дій для членства в НАТО.

Резолюцію ухвалили за загальною згодою, без жодного заперечення. Ця резолюція є політичною заявою, що не обов’язкова до виконання.

Українське керівництво минулого місяця звернулося до НАТО з проханням розглянути можливість надати Києву План дій для членства на саміті Північноатлантичного союзу, який відбудеться в квітні в столиці Румунії Бухаресті.

Днями з таким самим проханням звернулося до НАТО й керівництво Грузії.

Низка країн – членів НАТО підтримує ідею надати Україні й Грузії План дій для членства на цьому саміті. Деякі інші виступають проти – як вважають, беручи до уваги заперечення Росії. Офіційно союз НАТО заявляє, що його члени самі вирішуватимуть, кого приймати до свого складу, не зважаючи на позицію сторонніх держав.

Виконання Плану дій для членства є передумовою для майбутнього вступу країни до НАТО, але не обов’язково мусить привести до вступу.
XS
SM
MD
LG