Доступність посилання

ТОП новини

Сумна дійність «щасливої» торгівлі людьми


Мар’яна Драч Прага, 18 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Cлово «щастя» найменше приходить на думку, коли йдеться про сексуальну і трудову експлуатацію. Втім, недавно в ЗМІ з’явився новий термін – «щаслива» торгівля людьми. Йдеться про явище, коли злочинці обіцяють звільнити жінок із сексуального рабства і навіть дати їм гроші, якщо вони привезуть з дому зміну.

Торгівля жінками.
Добре вдягнута, забезпечена жінка повертається у рідне місто чи село і розповідає, що за кордоном знайшла чудову роботу. Про те, що була там повією, ані пари з уст. Тому журналісти й охрестили таку торгівлю людьми «щасливою»: ті, що шукають нові жертви, роблять вигляд, що самі дуже задоволені життям.

Так виглядає сучасне рабство

16-річна молдаванка Ірина розповіла Радіо Свобода, що її таким чином за 200 доларів продала до Росії сусідка: «Коли ми не хотіли робити те, що нам кажуть, нас били. Вони сказали, що викинуть нас із вікна, що нас уб’ють. Вони говорили, що заплатили за нас великі гроші, тепер можуть робити все, що їм заманеться».

Злочинці залучають своїх колишніх жертв як посередників, щоб таким чином застрахуватися від ризику, розповідає Крістіна Кангаспунта, яка в ООН веде проблематику протидії торгівлі людьми: «Переважно таких жінок не допускають до керівництва організації. Вони роблять те, що найбільше видно органам влади, тобто, роблять найризикованіші речі».

За відмову можна тяжко заплатити

Схема залучення до злочину проста і водночас дієва: погоджуєшся, то отримуєш винагороду, відмовляєшся, то чекай, що з тобою і твоєю родиною можуть трапитися страшні речі.

Сьогодні дуже важливо не замовчувати проблему сексуальної експлуатації, заявила у своєму виступі на конференції ООН у Відні британська кіноактриса Емма Томпсон: «Люди не хочуть про це знати, багато з них це заперечують. Багато хто насправді не переймається тим, що юних дівчат ґвалтують. А в деяких частинах світу зґвалтування - це просто частина життя, так, мовляв, стається».

За підрахунками ООН, нині у світі жертвами торгівлі людьми є 2 з половиною мільйони людей, а такий бізнес щороку приносить прибуток у майже 32 мільярди доларів.
XS
SM
MD
LG